Georgië Reizen
Home > > Reizen naar Georgie > Reizen naar Svaneti

Reizen naar Svaneti

  • georgie reizenVeiligheid reizen in Svaneti : Het Georgische berggebied Svaneti is redelijk gevaarlijk door de aanwezigheid van veel wapens (jagers) en de nabijheid van Abchazie. Vooral Mestia en omgeving is momenteel gevaarlijk en de weg van Zugdidi naar Mestia die langs de Abchazische grens passeert. Ushguli, Melle en Lentekhi zijn veiliger. Er zijn geen hotels, geen restaurants en geen cafes. In Mestia zijn georganiseerde gastenkamers mogelijk. Ushguli is veel mooier dan Mestia. De Svanetische bevolking is meer gesloten dan de rest van Georgie, maar nadat het ijs gebroken is heel gastvrij, eenmaal je in een familie als gast bent opgenomen ben je veilig, de familie (en hun vele vrienden) zouden met bloedwraak reageren als jouw ook maar een haar gekrenkt word. Het is het mooiste en traditioneelste berggebied van Georgie. Ushguli is in de winter ook bereikbaar, enkel via Mestia.
  • Religieuse Feesten : Kvirikoba (grootste religieus feest van Svaneti in de kleine kerk van Sint Kvirike - Lagurka te Kala, 28 juli), Ushguli (5 augustus), Tsjanishi (kleiner 2 augustus), tijdens deze feestdagen is het (logisch) veel eenvoudiger transport te vinden in Svaneti, er zijn dan zelfs rechtstreekse minibussen vanuit Tbilisi die familieleden vanuit de hoofdstad naar de festivals brengen (25 lari, best vooraf te reserveren). Mijn belevenissen op de bedevaart van Kala kun je lezen bij de Reisverhalen Georgie.
  • Reis route door Svaneti : ik heb de lus gemaakt : heen via Zugdidi en Mestia en terug via de oostelijke weg via Ushguli en Melle. Het is veiliger is de moeilijkere oostelijke weg naar Ushguli te nemen, maar deze is regelmatig weggespoeld, zoals ook bij mij het geval was. De wegen zijn in heel slechte staat. De luchthaven van Mestia is gesloten. Kutaisi - Zugdidi (10u20 - 13u, 4L, veel pickpockets), Zugdidi - Mestia (leger-bus, 5u reizen, vertrek van aan de Svan-toren in Zugdidi als de bus vol is, opletten voor zakkenrollers), Mestia - Ushguli (40km, taxi charteren 10-15 dollar), Ushguli - Melle (in principe geen openbaar vervoer, probeer iemand in het dorp met een jeep te vinden die deze heel stenige weg wil reizen, 30 dollar, 3 uur reizen), Melle - Lentekhi (bus, 50km, 2 uur reizen, weg soms weggespoeld), Lentekhi-Kutaisi (3u rijden, tickets voor de bus kosten 4-5 lari, groeps jeep kost 7 lari per persoon).
  • Lentekhi : is een redelijk lelijke kleine stad die nogal claustrofobisch geklemd ligt tussen het laaggebergte van Svaneti. 's avonds is de politie dronken en nogal lastig, na 1.5 uur proberen smeergeld los te krijgen lieten ze me met rust (zonder smeergeld, ze hadden door dat ik veel tijd had). Als je geen gastgezin vind is er ergens een vrouw die bij de bron een huisje verhuurt.
  • Melle : langgerekt boerendorp dat veel mooier gelegen is dan Lentekhi in een brede vallei met rivier die soms buiten de oevers treedt. Melle is ook een beetje het einde van de bewoonde wereld, en het laatste dorp tot waar openbaar vervoer gaat. Geen overnachtingsmogelijkheid tenzij je een gastgezin vindt.
  • Mestia : de hoofdstad van boven Svaneti, brede vallei, een dertigtal torenhuisjes, maar veel minder mooi gelegen dan Ushguli, homestay gastenkamer via Tsiuri Gabliani, Rustaveli St. 16 (vlakbij centrale plein), Telefoon 569358. Haar bed and breakfast kan ook voor meerdere personen overnachting regelen want behoort tot een groepje vrouwen die gastenkamers thuis aanbieden, bereidde het beste eten thuis dat ik gegeten heb bij een gastgezin in Georgie, is lerares Duits, prijs te onderhandelen (ik vermoed 10 dollar overnachting, 5 dollar eten). Je kunt het museum van Mestia bezoeken (tickets 5 lari, duur en niet echt interessant tenzij je ikonenkenner bent)
  • Ushguli : Schitterend afgelegen bergdorpje met vele torenhuisjes en zicht op de hoogste berg van Georgie, geen georganiseerde overnachting mogelijk, gastgezin vinden niet eenvoudig want blijkbaar wonen hier andere stammen - clans dan in Mestia, kan ook als dagtrip vanuit Mestia. Er zijn in Ushguli twee Ethnografische musea, waarvan deze in het middelste dorp (ingang ticket 3 dollar) het interessantst is, maar de conservator laat slechts zelden bezoekers toe. In het bovenste musea kun je (dure, 10-30L) uit hout geslepen souvenirs kopen.
  • Mijn belevenissen in Svaneti kun je lezen bij de Reisverhalen Georgie.
  • Lees ook over de reis van Wieland naar Svaneti.
  • Een ander heel mooi berggebied met traditionele Georgische torens is Tusheti: