Georgië Reizen
Home > > Reizen naar Georgie > Reizen naar Gori (Stalin)

Reizen naar Gori

Stalin Monumenten in Gori

georgie reizenTerwijl in de rest van de Sovjet Unie alle Stalin beelden (in tegenstelling tot deze van Lenin die je nog her en der vindt) al sinds de jaren '50 (Chroetsjov periode) neergehaald zijn, staan er nog heel wat Stalin monumenten in Georgie. De harde Sovjetdictator, wiens echte naam Joseph Vissarionovich Djugashvili was, werd immers geboren Georgie. Wat meteen de liefde van veel Georgiers verklaart voor de kleine Georgier die het gemaakt heeft in de grote Sovjet-Unie. Gori is de geboortestad van Stalin en de bestemming bij uitstek voor een Stalin "bedevaart". Volgende monumenten en standbeelden herinneren er nog aan de wrede heerser die hier ooit het daglicht zag :
 • Er is een mooi Stalin beeld op hoofdplein van Gori.
 • Stalinmuseum, geboortehuis en trein : een museum complex gewijd aan de lokale god Stalin, inclusief zijn dodenmasker, te bezoeken voor 0.6 lari, gids 2 lari, er zijn diverse Stalin gadgets, badges en postkaartjes te koop, de moeite, open 10-17, maandag gesloten, telefoon 22681. De gidsen hebben een mateloze bewondering voor Stalin.
 • Stalin beeld en poster in treinstation : om een bezoek aan de geboortestad van Stalin goed in te zetten kom je best met de trein aan in Gori; in een van de vertrekhallen van het station staat een mooi Stalin beeld en op het perron hangt een grote kleurenposter van Stalin boven de inkomhal.
 • Wereldoorlog (WO II) museum : ongeveer ter hoogte van het midden van het park dat zich uitstrekt tussen het Stalin beeld en zijn geboortehuis, herkenbaar aan de geblokte Sovjets-sculpturenmuur.
 • Beeld van de Jonge Stalin : bij Stalin's school is nog een beeld van een erg jonge Stalin
 • Stalinfreaks zullen ook naar het kleine dorpje Akhal Sopheli (bus Marthopi) in de omgeving van Tbilisi gaan waar nog een klein privé museum in het huis en de tuin van Temuri Kunelauri ter ere van Stalin staat.
 • Meer informatie over Stalin : in de Medcinski Universiteit in Tbilisi bestudeert Prof. David Gegeshidze het fenomeen Stalin; de politieke Stalin-partij waartoe enkele van zijn familieleden behoren heeft een partijgebouw vlak naast het geboortehuis van Stalin in Gori.
 • Stalin illegal printing house-museum: 7 Kaspi St., Tbilisi, T 74 38 21. Ik ben er niet geweest, maar het is wellicht een klein privé museum van een Georgische Stalin liefhebber.

Een schitterende BBC documentaire over Stalin uit 1999 is "Stalin, the red God" (klik voor video fragment), waarin Stalin's kleinzoon Jewgeny Dzugashvili het privé Stalin museum in Akhal Sopeli bezoekt en de enthousiaste Grisa Oniani, hoofd van de Stalin Historical Society in Georgië, videos toont van de opgravingen van Stalin standbeelden.
Bezienswaardigheden in Gori

 • georgie reizenBurcht van Gori : de ruine ligt op een heuvel top vlak naast het centrum van Gori. Ze torent mooi boven Gori uit vanop een afstand. De beklimming van de heuvel is echter enkel nuttig voor het uitzicht, binnen de muren van de burcht schiet er immers niets meer van over behalve gras.
 • Markt van Gori : er is een grote dagelijkse markt bij het busstation, veel vrouwen met Meghrelische strohoeden
 • Kloosterburcht : op groene heuvel ten Noordwesten van Gori, zichtbaar vanaf busstation
 • Restaurants: cafe Elita, ulitse Tchitadze, lekker en goedkoop eten in een sfeervol ingerichte kelder vlakbij de burcht en kerk.
 • Budget hotel - hotels in Gori :
  • Gastinjitse naast busstation : een wel erg vervallen hostel dat halfvol vluchtelingen zit, smerige WC, geen water. Anderzijds kun je wel heel goedkoop overnachten in dit hotel : 2 lari per nacht, hang wel best je eigen hangslot aan de deur.
  • Hotel Intourist : Stalina 26, +995 22696, langs park tussen Stalinbeeld en Stalin geboortehuis, geen telefoon, mooie inkomhal, water, elektriciteit en douche aanwezig en werkend, overprijsd aan 40-60-80 lari per tweepersoonskamer per nacht.
  • Hotel Victoria: 76 Tamar mepe st, + 995 32-95-12-72 of +995 877-402372, tweesterren hotel vlakbij het Stalin museum.
 • Reizen met openbaar vervoer transport : om het uur is er een bus vanuit Gori naar Tskhinvali en nog frequenter naar Tbilisi; om in Gori te geraken kun je ook een bus Tbilisi - Kutaisi nemen, maar dan word je afgezet langs de grote baan op 4km van Gori zelve, waarvoor taxichauffeurs 5 L proberen te krijgen, 2-3 lari moet echter meer dan genoeg zijn. Gori - Tbilisi : 1u20, 2.5 lari.Reizen naar Uplistsikhe

 • georgie reizenUplistsikhe Holenstad (grottenstad) en klooster kerk : samen met Vardzia en David Gareji belangrijke antieke rotsstad grottenstad, met in de rotsen uitgekapte woningen en een klooster uit de 8ste eeuw. Tickets koop je aan opgeschroefde toeristenprijzen (1 dollar student, 3 dollar gewoon, 10 dollar gids, maar als je zo binnenloopt volgt de gids je toch en kun je afbieden tot 5 lari), enorm veel schoolgroepen in juni,
 • Met het openbaar vervoer van Gori naar Uplistsikhe : Er is een trein om 10.20am vanuit Gori; de trein keer terug rond 17u; er zijn ook (overvolle) bussen vanuit Gori (heen 9am, 12am; terug 15am, 45min, tickets kosten 0.7 lari); taxi Gori-Uplistsikhe kost 15 lari.