Laos Reizen
Home > > Reizen naar Laos > Algemene reisinformatie Laos

Reis informatie Laos - reizen naar Laos

  • Geld wisselen in Laos : voor dollars of Baht kun je kip krijgen in de banken (1 dollar = 9525 kip, 25 kip meer voor travellers cheques of grotere coupures : 50 of 100 dollar briefjes), de guesthouses en budget hotels wisselen overal een dollar voor 9500 kip. In de vaak gesloten en in dorpen zeldzame banken zijn ook andere munten wisselbaar : 1 Euro = 8435 kip, 1 Baht = 214 kip.
  • Klimaat in Laos : Phongsaly in het noorden is redelijk koud (15 graden) als de zon niet schijnt en vaak mistig en regenachtig omdat het op 1600m hoogte ligt, van zodra je aan de rivier de Ou komt zijn er geen wolken meer en is het aangenaam warm.
  • Reizen met openbaar vervoer : Boot transport : met boten op de Ou rivier is een keer iets anders dan reizen op die hobbelige wegen, alhoewel door de erg luidruchtige motoren (oordopjes meedoen) het minder ontspannend reizen is dan je zou verwachten. De "slow-boat" is een prauw die ongeveer 30km per uur vaart, de "speed-boat" vaart dubbel zo snel en is slechts een klein beetje duurder. Ze hebben beide 16 kleppen automotoren. Speed-boat is niet aan te raden als het water laag staat in december, dan gebeuren er dodelijke ongevallen door utistekende rotsen. Speed-boat kost slecht een beetje meer dan slow. De boten vertrekken als de chauffeurs zin hebben en als ze vol zitten (8 personen), rond 8-9u heb je het meeste kans een boot te vinden. Routes waarop je zeker boten vindt smorgens zijn Nong Khiaw (Kiaw) - Muang Khua en Muang Khua - Hatsa (Phongsaly). Stroomafwaarts naar Luang Prabang en verder naar Vientiane moet gecharterd worden. Voor reizigers die self-service verkiezen : een prauw zonder motor kun je kopen voor 100 dollar.
  • Reizen met openbaar vervoer over land : de mensen staan om 6u 's morgens op in Laos en van dan tot 9u vertrekken de meeste bussen, daarna wordt het moeilijk om nog iets te vinden. Kom best een uur te vroeg, want van zodra een bus vol zit vertrekt hij, ongeacht het officiele vertrekuur. Als de bus weg is, moet je wachten tot de tuk-tuk trucks vol zijn alvorens ze willen vertrekken, dit kan soms enkele uren duren, of kan ook direct zijn als je geluk hebt.
  • Veiligheid in Laos : In Laos is het heel veilig om rond te reizen. Let toch op als je 's nachts de kamer verlaat (zelfs in kleine dorpjes) om naar het toilet te gaan dat je de deur sluit, soms dwalen ongure types rond de guesthouses om van die 5 minuten gebruik te maken om je kamer te roven. Ik bemerkte ook een paar Thaise travestieten die de tourist route volgden.
  • Boeken : Laos is een verschrikkelijk rustig land met bijna geen verkeer zodat enkele leesboeken onmisbaar zijn, in het internet-straatje van Luang Prabang is een boekenwinkel met wat Nederlandstalige titels, maar deze winkel is uiteraard niets in vergelijking met de enorme tweedehands-collecties van de KhaoSan Road in Bangkok.
  • De stempels op je arrival card bij inkom van de provincies (oa in Luang Prabang provincie) zijn blijkbaar afgeschaft, ik raakte in elk geval zonder stempels en zonder problemen het land uit, de checkpoints zijn er wel nog.