Kirgizie Reizen
Home > > Reizen naar Kyrgystan > Irkeshtam pas tussen Kirgizie en China

Irkeshtam-Ulugqat pas

  • kyrgyzstan reizenIrkeshtam pas (4,867 meter) : werd in zomer 2002 opengesteld als grensovergang tussen Kyrgizie en China en is een rechtstreeks alternatief voor de Torugart pas. Verschillende reizigers raakten al met succes (en minder kosten dan voor de Torugart) over de Irkesjtam pas. In tegenstelling tot de Torugart pas zijn voor de Irkeshtam pas geen speciale permits of arrangementen met reisagentschappen nodig. Ook fietstoeristen raakten reeds met de fiets zonder problemen (die ze steeds hebben in Torugart) over de Irkeshtam pas, voor fietsers is Irkeshtam zeker te verkiezen boven de Torugart pas.
  • Route vanuit Sary-Tash : Je raakt vanuit Osh makkelijk in Sary-Tash met lokaal vervoer (een taxi kost ongeveer 8 dollar, 300 Sum; of nog goedkoper met de openbare bus van 8am; ongeveer 4 uur rijden). Je kunt overnachten in Sary-Tash in het cafe aan op de plaats waar de weg splitst (naar China en naar Tadjikistan) voor 200 sum. Er is ook een hotel in Sary-Tash waar de meeste trucks stoppen (30-50 som zonder maaltijden, 200 som met diner en ontbijt), maar vanuit Sary-Tash is het moeilijker transport te vinden naar de Irkeshtam pas, maar als je wat tijd hebt kun je een shared taxi vinden voor 100 sums of een truck voor 50 sum die je naar de grens brengt. Het is 3 uur rijden (soms 5 uur per truck) van Sary Tash naar Irkeshtam (70km) over een erbarmelijke weg maar met prachtige zichten op de Pamirs (oa Pik Lenin). Van Irkeshtam naar Kashgar duurt de reis per taxi bijna 4 uur.
  • Met rechtstreekse bus vanuit Osh : Er is een rechtstreekse openbare bus over de Irkeshtam pas van Osh naar Kashgar. De bus vertrekt in Osh vanaf het nieuwe busstation op woensdag en zondagavond om 20u, voor een rit van anderhalve dag. Vanuit Kashgar vertrekt de sleeper bus naar Osh via de Irkesjtam pas voor 50 dollar, elke maandag en vrijdag. Deze slaapbus passeert jammer genoeg enkele mooie stukken 's nachts.
  • Met gecharterde taxi vanuit Osh : Het Osh Guesthouse organiseert ook gecharterd vervoer naar de Irkeshtam pas voor 135 dollar per auto (max 4 personen) of 190 dollar voor een busje (max 9 personen), maar met lokale taxichaufeurs in Osh kost het minder dan 100 dollar per auto, voor een plaats in een gedeelde taxi betaal je maximum 30 dollar. Een taxi vanaf de Irkeshtam pas naar Kashgar kost 50 Yuan (6 dollar) per persoon (soms moet je afbieden van de vraagprijs van 20 dollar, de volledige taxi charteren kost 300 Yuan). Als je alles chartert via lokale gedeelde taxi's (op de 7 kilometer tussen de beide grensposten na, waar je moet liften op een van de trucks), dan kost de hele rit van Osh naar Kashgar ongeveer 50 dollar per persoon.
  • Liften vanuit Osh : Sommige reizigers (die tijd hebben) liften ook van Osh naar Irkeshtam en nemen van daaruit de Chinese openbare bus naar Kashgar; dit zou ongeveer 16-20 dollar kosten, inclusief fooien voor de chaufeurs die je meenemen (liften is niet gratis in de regio). Avontuurlijke zielen kunnen ook rond Hotel Kuman in Kashgar proberen een lift te krijgen bij de truckchauffeurs die daar logeren, de volledige rit van Kashgar naar Osh zou zo 30 dollar per persoon kosten, de rit neemt dan wel twee dagen in beslag.
  • Grensovergang - Grensformaliteiten Irkeshtam pas : Je komt het best aan voor 11u30 's morgens in Irkeshtam, de grensformaliteiten samen kunnen makkelijk 5 uur in beslag nemen (soms langer als de elektriciteit uitvalt en de Chinese grenscomputers zonder stroom zitten). Je moet ook voor de 7 kilometer tussen de Kyrgisische en Chinese grenspost liften op een truck als je met taxi of al liftend bent gekomen, wat na de middag moeilijker is omdat er minder transport de grens overgaat. Een reiziger die rond de middag arriveerde moest overnachten in de eenvoudige accommodatie aan de grens (1,5 dollar per nacht, er is ook een simpel restaurant).
  • Openingsuren en GPS coördinaten grens Irkeshtam : De eerste Chinese grenspost (39.768790°N 75.589620°E) is dezelfde als deze van de Torugart pas; daarna splitst de weg : links naar Irkeshtam, rechts naar Torugart. De Chinese grenspost in Irkeshtam ligt op GPS coordinaten 39.714703°N 73.965690°E. De grens is open van 9u tot 12u in de richting Kyrgistan - China en officieel van 13 tot 18 uur (Beijing time) als je van China naar Kirgizie wil reizen. Hou echter rekening dat de Chinese douaniers een lunchpauze van twee uur nemen tussen 14u en 16u (Beijing time) en dat transport in beide richtingen dan stilligt.