Armenie Reizen
Home > > Reizen naar Armenie > Reizen naar Nagorno Karabakh

Reizen naar Nagorno-Karabakh

 • yerevanVisum Nagorno Karabakh : Je kunt het visum voor Karabakh kopen in de Representatie in Moskovian 11 in Yerevan, maar omdat je voorlopig (bel naar de Representatie om dit te controleren : telefoon ) toch zonder visum Karabakh binnen mag (maar niet buiten !) is het veel gemakkelijker, sneller en praktischer om het in Stepanakert zelf te kopen, je moet er toch zowieso verplicht gaan registreren. Een visum van 7 dagen kost 25 dollar+1000AMD (klaar in namiddag), voor 14 dagen betaal je 35-40-45 dollar naargelang je 4-2-1 dag wil wachten. Er staan vaste entry en exit data op je visum en in Yerevan willen ze geen entry op zaterdag of zondag geven omdat je de dag van aankomst moet registreren en het ministerie in Stepanakert die dagen gesloten is. De methode om 2 dagen extra in Karabakh te kunnen blijven is als volgt : ga met een busje (niet met de taxi, want daar val je aan de grens te snel op als buitenlander, de grenspolitie controleert bussen niet, maar ziet je zitten in de taxi), als je de grens voorbij bent zonder dat ze gegevens en entry-datum hebben genoteerd, ga dan maandag registreren en visum kopen en vertel dat je die dag bent aangekomen.
 • Registratie visum : is gratis, moet gebeuren de dag van aankomst in Karabakh, vriendelijke mensen (spreken Engels en helpen je met toeristische info !) die op een briefje de steden noteren die je wil bezoeken, geef zoveel mogelijk plaatsen en kerkjes op, dit briefje is immers tevens je permit waarmee je bij politiestops op deze plaatsen geen problemen hebt. Voor een aantal plaatsen wilden ze mij geen toestemming geven : Aghdam en Fizuli, Yenitsmankerts (klooster ligt in een weinig bevolkt gebied dicht bij frontlinie). Dit betekent daarom nog niet dat je niet kunt proberen deze te bezoeken, bij een checkpoint wordt je dan gewoon teruggestuurd.
 • Reizen met het openbaar vervoer reizen van Yerevan naar Stepanakert : vanaf 7.30am staan minibussen (mashrutkas) en groepstaxi's te wachten aan de Autovakzal, ze vertrekken allemaal tussen 8 en 9am, prijs 6000AMD, daarna moet je wellicht wat langer wachten vooraleer een groepstaxi opvult. Het is 6 uur rijden met minibus/taxi. Als je zo dom bent om in het Kilikia station een bus te nemen dan zit je 12 uur in de uitlaatgassen (bij veel oude bussen komen de uitlaatgassen via een lek binnen).


Reizen naar Stepanakert

 • Mamik en Babik : De twee rode beelden die je al snel zult zien of fotos en die je doen denken aan de Paaseilandbeelden bevinden zich vlak buiten Stepanakert (wandelafstand) langs de weg in de richting van Astaran.
 • Budget hotel - hotels 1 : Gastinjitse Karabakh : het oude Soviethotel, bovenaan de hoofdstraat (Azatamarticneri) rechts van het grote plein, slechts 2 verdiepingen, 1500pp gewone kamer, 2800pp voor lux met eigen toilet, 600AMD voor elektrisch vuurtje, vriendelijke receptioniste, toilet erg smerig, kamers proper
 • Budget hotel - hotels 2 : andere, properder en duurder hotels zijn Nairi (T71503) en Heghnar (71221)
 • Restaurants : er is een lekker shashlikrestaurantje aan de overzijde van Hotel Karabakh (vraag aan receptioniste waar), shashlik was ik al lang beu gegeten, maar de verschillende "zakuski" groentenschoteltjes (die net dezelfde zijn als deze die je bij gastgezinnen krijgt) en de huiswijn (100AMD per glas !) zijn heel lekker.
 • Internet cafes: heel moeilijk te vinden in Stepanakert, ik vond een zaaltje met 6 PCs bij de provider Arminco, vlakbij het hotel in een vervallen gebouw (geen uithangbord) op de tweede verdieping aan de achterzijde van het gebouw van het kantoor van de burgemeester. Vraag in het stadhuisgebouw naar Arminco als je het niet vindt. 600AMD/u
 • Reizen met transport - openbaar vervoer : enorm veel plaatsen worden bediend vanuit de Vakzal, het busstation dan een hondertal meter hoger dan het centrale rondpunt ligt weggedoken achter een huis, er zijn binnen loketjes waar je kunt informatie vragen. 's morgens vertrekken in de omgeving heel wat bussen en taxi's naar Yerevan. Later op de dag vind je enkel nog taxi's. Reizen van Stepanakert naar Goris : 2000AMD, 2u rijden met een Yerevan-mashrutka.

Reizen naar Askeran

 • Bezienswaardigheden : de ruines en lange muur van een burcht, Fort Mairaberd (Mayraberd) bovenaan het fort is een ingang, op de binnenkoer bevinden zich 3 graven van oorlogsslachtoffers van 1994-95.
 • Reizen met openbaar vervoer : dit het enige stadje in de omgeving van Stepanakert dat heel vlot bereikbaar is met openbaar vervoer. Aan het rondpunt beneden Stepanakert vertrekken de hele dag door minibussen voor 200 AMD, terugrijden gaat ook vlot. Om 8u30 en 15u vertrekken er ook minibussen van Astaran naar Aghdam.

Reizen naar Shushi

 • Bezienswaardigheden : twee kerkjes die echter zodanig gerestaureerd zijn dat ze er nieuw uitzien, boeiender zijn de verwoestte moskeen waarvan je de minaretten kunt beklimmen.
 • Reizen met openbaar vervoer : niet zo vlot bediend, minibussen vertrekken om 7am, 9am en 17u30 aan het centrale rondpunt, vanaf de Vakzal (iets hoger langs de baan) vertrekken oude bussen om 8u, 14u30 en 16u een taxi vraagt 3000AMD voor heen/terug. Je kunt ook bergaf langs de kronkelende "grote baan" de 14km naar Stepanakert terugwandelen, er is weinig verkeer en de zichten zijn heel mooi.Reizen naar Gandzasar

 • Bezienswaardigheden : prachtige heuvelrijke bosomgeving waar het mooie klooster op een heuveltop uitkijkt op het pittoresce landelijke dorpje Vank. Dit klooster wordt tegenwoordig gepromoot als de topattractie van Karabakh, wat daarom nog niet wil zeggen dat het druk bezocht is ! Vanaf Vank loopt er een goed wandelpad vanaan de rivier waarlangs je na een uurtje (halverwege is een uitstekende kampeerplaats) het klooster op de top bereikt, er loopt ook een autoaardeweg tot bij het klooster. De omgeving is prachtig voor wandelingen, de bewoners kenden ook nog 3 vervallen overwoekerde kerkjes diep in de bossen, waar je enkel via wandelen kunt geraken : vraag naar RozanaYBert (1,5u wandelen), Tri Mangug en Thanaghal.
 • Budget hotel - hotels : er is een (redelijk luxueus) hotel in aanbouw in Vank, voor de rest moet je rekenen op de gastvrijheid van de dorpsboeren of je eigen tent meehebben. De omgeving is prachtig om te kamperen, maar op 1 heuvel liggen nog landmijnen, vraag best aan de bevolking waar vooraleer je tent op te zetten.
 • Reizen met openbaar vervoer : er is een dagelijkse bus Stepanakert - Vank om 14u30, een reis van 2u, jammer genoeg keert de bus slechts de volgende dag om 6u30 terug ! Een taxichauffeur vroeg me 7000 AMD wat achteraf gezien een heel goede prijs was en wellicht beinvloed was door het feit dat hij zijn vrouw en kinderen wou meenemen. Er is ook een bus van Vank naar Martakert.


Reizen naar Gtichavank

 • Bezienswaardigheden : een van de topkloosters van Nagorno Karabakh
 • Reizen met openbaar vervoer : bus naar het vlakbijgelegen Togh om 14u30 (enkel op dinsdag en vrijdag) vanuit Stepanakert vakzal, terug de volgende dag !


Reizen naar Aghdam

 • Bezienswaardigheden : spookstad vol overgroeide ruines van de oorlog
 • Reizen met openbaar vervoer : vanaf Stepanakert vakzal om 9u en 15u


Reizen naar Dadivank

 • Bezienswaardigheden : nog een topklooster
 • Reizen met openbaar vervoer : met de minibus die vanuit Martakert via een alternatieve route (niet via Stepanakert) naar Yerevan rijdt elke dag (behalve do en zo) om 8u.


Reizen naar Martakert

 • Bezienswaardigheden : eigenlijk niets, het is de tweede grootste stad van Karabakh, maar eigenlijk is het een groot boerendorp, met heel weinig Sovietblokken. Er is een heel klein kerkje dat de dorpsgemeenschap volledig heeft herbouwd en twee kerkhoven op de heuvels. De voornaamste reden om hier te komen is voor de minibus naar Dadivank of Yerevan.
 • Budget hotel - hotels : tot mijn verwondering was er een Soviet Gastinjitse, beddegoed onverwacht proper, want voor de rest was dit het meest vervallen hotel dat ik ooit heb gezien, plastiek in plaats van glas in de ramen, stoffige halfuitgebroken plankenvloer, gruwelijk smerig toilet op de gang, geen water (hier zelfs niet het uurtje 's morgens en 's avonds dat ik elders gewoon was); ligt langs hoofdbaan honderd meter hogerop boven busstop, 1000AMD/nacht, 500 AMD elektrisch kacheltje.
 • transport : 9am : bus naar Stepanakert, rond 16u : bus naar Vank Gandzasar, 8am : minibus naar Yerevan (6000AMD, niet op do en zo) via een prachtige alternatieve bergpas, passeert onderweg langs Dadivank (2500AMD) en rijdt dan door naar Kardvachar om wellicht via Jermuk Armenie binnen te rijden. Interessant om langs deze weg Karabakh te verlaten !