Turkmenistan Reizen
Home > > Reizen naar Turkmenistan > Visum Turkmenistan Visa

Turkmeens visum - Visa Turkmenistan

 • turkmenistan reizenSinds de aanslag op president Nyazov - Turkmenbashi in november 2002 is het nog moeilijker geworden om een visum te krijgen. David Berghof, een Duitser die vroeger voor Ayan werkte heeft tegenwoordig zijn eigen travel agency in Turkmenistan Stantours. Hij is een expert in reizen in Turkmenistan en wellicht de beste persoon om te contacteren, alhoewel ik uit recente berichten vernam dat ook hij uit Turkmenistan is moeten vertrekken. Het Turkmeens agentschap Ayan waar hij vroeger werkte is een goede tweede keuze als je het land individueel wil bezoeken. In elk geval lijkt reizen met een Turkmeens tourist visum en zonder plaatselijke gids tegenwoordig onmogelijk, dus speelt de prijs van de gids (en "tour") een belangrijker rol dan de effectieve prijs van de uitnodiging.
 • Je kunt uiteraard ook naar de Turkmeense ambassade in Brussel bellen, maar die lijken zelf niet zo goed op de hoogte van de continu wijzigende regelgeving.
 • Recente info van andere reizigers over reizen naar Turkmenistan vind je ook op Lonely Planet Postcards Turkmenistan, de Oxiana nieuwsgroup en de Lonely Planet Travelboard Central Asia .
 • Mijn visumvoorbereiding met contact emails en adressen van ongeveer alle reisagentschappen in Turkmenistan vind je op Turkmenistan visa information .
 • Als je er met bovenstaande info nog niet aan uitgeraakt (wat best mogelijk is) kun je ook altijd proberen naar het Ministerie van Toerisme in Turkmenistan zelf te bellen (Tel: 99312-35-47-77 fax: 99312-39-67-40), zij zouden de laatste versie van de visumwetgeving moeten kennen.
 • Ik kreeg mijn uitnodiging voor het Turkmeens visum voor 25 dollar bij aankomst in cash via ayan@online.tm, en was verplicht voor 25 dollar extra diensten (overnachting, transport) bij het reisagentschap te kopen. Tegenwoordig raak je zo makkelijk niet meer binnen in Turkmenistan en moet je een volledige tour met gids boeken. Vergelijk de prijzen. Zoals boven vermeld zijn Stantours en Ayan betrouwbaar en hebben ze ervaring met onafhankelijke reizigers voor rond reizen door Turkmenistan.
 • Sinds de aanslag op de Turkmeense president heb je ook een Entry Travel Pass nodig en moet je een interview doen aan de grens van Turkmenistan. Deze zaken worden geregeld door de gids die je moet opwachten aan de grens en die je hebt betaald aan het Turkmeens reisagentschap dat je de uitnodiging bezorgt. Je moet ook een reisroute kunnen voorleggen.
 • Visa registratie in Turkmenistan : Het Turkmeens visum moet verplicht geregistreerd worden als je langer dan 5 dagen in het land blijft, Ayan registreerde mij vlot voor 5 dollar (pasfoto nodig).
 • Het was ook mogelijk een visum voor Turkmenistan in de luchthaven van Ashgabat te krijgen waarmee je 10 dagen kunt reizen vanaf datum aankomst voor 61 dollar. In de ambassade van Turkmenistan in Tashkent krijg je een tourist visum van 14 dagen voor 56 dollar, en 41 dollar voor 10 dagen verblijf. In Mashad (Iran) is er ook een Turkmeens consulaat.
 • Ik ontmoette in 2001 een reiziger die zonder uitnodiging, maar met aanbevelingsbrief van de Belgische ambassade in Teheran in het consulaat van Turkmenistan in Mashad het visum kon krijgen. Het duurde meer dan 2 weken vooraleer alles geregeld was. Reken niet op deze mogelijkheid, maar het valt natuurlijk altijd te proberen.
 • Vroeger had het heeft weinig zin van een transit visum voor Turkmenistan te nemen, je hebt evengoed een uitnodiging nodig en het kost evenveel. Maar misschien is dit visum tegenwoordig nog je enige kans om het land zonder verplichte gids te bezoeken; je verblijf is dan wel beperkt tot 5 dagen.
 • Op het visum is plaats voorzien voor de grenspost waar je Turkmenistan binnenkomt en de post waar je het land moet verlaten, er is ook plaats voor de lijst van steden die je mag bezoeken; er zijn enorm veel paspoortcontroles in Turkmenistan; als je geluk hebt zet de ambassade op alle 3 de ruimtes gewoon een streepje (in Tashkent is dit zo) en mag je dus reizen waar je wil. Het is van belang echter bij je uitnodiging aanvraag zoveel mogelijk steden te vermelden. Als je door de geheime politie gecontroleerd wordt en je bent in een stad die niet op de lijst staat, probeer dan te zeggen dat je onderweg bent van de hoofdstad naar een andere stad die wel op de lijst staat. Je doet er dus goed aan ervoor te zorgen dat je 3 steden kiest die ver uit elkaar liggen zodat je steeds kunt zeggen dat je onderweg bent tussen twee van die steden.