Turkmenistan Reizen
Home > > Reizen naar Turkmenistan > Reizen naar Nochur & Firuza

Nochur en Firuza - Grens Turkmenistan - Iran

  • turkmenistan reizenNochur, Candybil resort & hotel , 3.5 uur rijden van Ashgabat, 150km, opgericht in 2000, bungalowkamp in de bergen, het eerste in zijn soort, uitgebaat door heel vriendelijke lokale mensen. Saada is een tourist company in Ashgabat (Magtumguli 117/18, telefoon 9232352004) die de helft van de financien heeft betaald en er een luxe hotel complex met zwembaden wil van maken als de president geld geeft, voorlopig is het een gezellig hutten kamp met 3 yurten en 6 betonnen gebouwtjes met heel propere toiletten en warm water douches en TV; 200.000M per persoon voor een dag overnachten, eenvoudig eten, jeeptour en gids (enkel Russisch, 131/51324, contacteer best Achyr ook voor reservatie overnachtingen, goedkoper) inbegrepen; 250.000M voor twee dagen. Als je via Saada reserveert willen ze 400.000M omdat je buitenlander bent. De disco-yurt met Russische en Engelse pop speelt heel de dag luide muziek.
  • De omgeving van Nochur is heel uitgedroogd in de late zomer, maar een aantal bronnen houden twee prachtige kloven in de buurt groen. Je kunt door een kloof in 3u van het kamp naar het dorpje Nochur wandelen. Meerdaagse tochten mogelijk via Ayan of met eigen tenten. April is ideale periode. De grot die op het toeristisch programma staat is niet interessant.
  • Het dorpje Nochur met zijn prachtig kerkhof met grote bokkenhoorns op de graven, twee animistische oeroude bomen (manaman) wel. In het dorpje kan Ayan homestay regelen en is het dus vermoedelijk ook mogelijk dit zelf te doen. Als je alleen aankomt ga je wel best eerst goeiedag zeggen aan de oudste van het dorp. Er zijn oude bussen naar Nochur vanuit Bacharden.
  • Reizen naar Firuza, populair bergdorp, favoriete groene piknikplaats voor inwoners van Ashgabat (vertrekken om 10u, terug om 18u), checkpoint wegens paleis van Turkmenbashi, bij checkpoint moet je wisselen van taxi (locale Firuza-taxis wachten aan andere kant), de bus kan doorrijden
  • Reizen naar Chuly, Centre for mountain touring, Telefoon 3632/313158, 313159 op 40km van Ashgabat, vermoedelijk duur, best bellen voor actuele prijzen
  • Trekken en bergwandelen rond Kara-Kala : zou hele mooie omgeving voor trekkings in de droge bergen van Turkmenistan zijn. Voor een trektocht heb je een permit nodig van ministerie voor buitenlandse zaken. Vraag de permit best aan met aanbeveling van Turkmensiyahat (het Turkmeense ministerie van Toerisme). Misschien kun je meer info krijgen over wandelen in de omgeving van Kara-Kala bij Balkansiyakhat, telefoon 022-22/22567 en 49186.