Turkmenistan Reizen
Home > > Reizen naar Turkmenistan > Kara Kum Woestijn

Reizen in de Kara Kum woestijn

  • turkmenistan reizenDe Turkmeense Kara Kum woestijn beslaat 80 procent van Turkmenistan en is nog heel ongerept en moeilijk bereisbaar, er rijden mashrutkas (minibussen) vanaf Tashauz-bazaar in Ashgabat naar yerbent (jerbent) (2.5u rijden) en Darvaza (5u rijden), van waaruit je met woestijn trucks kunt liften naar de woestijn-dorpen links en rechts van de weg. Vertrek 's morgens vroeg uit Ashgabat. Reken best op 5 dagen als je naar bijvoorbeeld de Dakla-oase wil reizen omdat er weinig transport is en het een beetje zoeken is naar een truck. Er passeert om het kwartier een auto op de noord-zuid weg van Ashgabat naar Dashouz. Als ze plaats hebben stoppen ze en mag je mee reizen. 8km ten noorden van de politiecheckpoint van Darvaza is er een Chaichana (theehuis) langs de weg, waar de truckers, bussen en mashrutkas stoppen en waar gestrande lifters en reizigers wachten om opgepikt te worden, vandaar is het nog 5-6 uur naar Konye-Urgench over een slechte weg.
  • Er zijn veel kleine dorpen in de Turkmeense woestijn, Yerbent (Jerbent) is niet zo mooi en heeft ongeveer 100 huisjes maar mooie zandduinen errond. Darvaza is al een stadje met 300 huisjes in een desolaat zanddal gelegen. In Darvaza is er ergens Shasjlik (brochette barbecue) te krijgen in een Chaichana theehuis.
  • De Turkmeense woestijn bevolking is gastvrij, als je op een yurt tent afloopt wordt je direct uitgenodigd om thee te drinken, neem geschenken mee of koop ze in de Russische bazaar als je bij de lokale bevolking wenst te overnachten.
  • Het eten in de woestijn is heel simpel : brood geweekt in geitevet, geitepoten, -kop en -maag overgoten met kamelenmelk en thee.
  • Mijn belevenissen in de Kara Kum woestijn kun je lezen bij de Reisverhalen Turkmenistan.Reizen naar Konye-Urgench

  • Bezienswaardigheden in Konye-Urgench : Het stadje van de zijderoute-site is niet interessant om te verblijven : er is geen centrum, en een smerig hotel.
  • Hotel Gurgench : langs de weg, deuren zonder slot, doorlegen badkuipbedden, smerige gat met drek en vliegen aan achterzijde gebouw is enige toilet, ramen kunnen in de hitte niet open, geen water in het hele gebouw (zelf geen leidingen voorzien !), lakens bruin van het vuil, 40.000M pp