Iran Reizen
Home > > Reizen naar Iran > Reizen naar Mashad

Reizen naar Mashad

  • iran reizenBudget hotels - hotel in Mashad : er zijn heel wat hotels en dit is dan ook de enige plaats in Iran waar hotel verkopers je staan op te wachten in het busstation, ik verbleef in een hotel in een zijstraatje achter hotel Nasr voor 30000 rial per nacht.
  • Internet cafes in Mashad : er is een goed internet cafe in Emam Reza straat, 8000 rial per uur, scanner en internet telefoon.
  • Bezienswaardigheden in Mashad : het schrijn van Imam Reza : is schitterend, vooral als het donker is 's avonds en iedereen aan het bidden is voor het avondgebed, prachtig verlichte indrukwekkende verzameling moskeeen en binnenkoeren, als de uitbreiding in 2004 zal afgewerkt zijn zal het complex een reusachtige 60 hectare beslaan. De gids van het museum, Mr. Yazdi Nejad, spreekt perfect Engels en is een heel erudiete man die ook kan gidsen in de rest van de stad en omgeving, hij is zeer goed op de hoogte van geschiedenis. Terwijl alle andere hooggeschoolde en boeiende Iraniers die ik ontmoette het niet zo hoog ophadden met het islamitisch regime, is Mr. Nejad op dit vlak de grote uitzondering. Hij is wel een fervente en intelligente verdediger van het regime en dit maakt hem extra boeiend als gesprekspartner. Als niet-moslim mag je het schrijn van Imam Reza zelf niet binnen, maar je kunt door de tralies ernaar gluren, het grootste deel van het complex is wel te bezichtigen en echt schitterend. Imam Reza mag zich gelukkig prijzen dat hij de enige Imam is die in Iran is begraven en daarom een voorkeursbehandeling krijgt. Ik bezocht Mashad en het schrijn van Imam Reza tijdens de eerste dagen van Moharram en de Ashura rouw en dit zorgde voor een extra dimensie aan mijn bezoek.
  • Torghabe : Een dorpje in de heuvelachtige omgeving van Mashad waar de Iraniers graag een uitstap naar maken. Torghabe is met de stadsbus bereikbaar vanuit Mashad vanaf Shohada sq. Op het einde van de hoofdstraat van het dorp zijn links een drietal openlucht theehuizen, als je dit zijstraatje uitloopt kom je in een mooi gedeelte van het dorp dat langzaam uitloopt in de mooie natuur van de heuvels, het centrum van Torghabe zelf is niet echt bijzonder.
  • Ferdosi : met stadsbus bereikbaar vanuit Mashad vanaf Shohada sq, een marmeren tombe ter herdenking aan de grote Iraanse dichter Ferdowsi in een park, eigenlijk niet echt de moeite en zeker geen 20000 Rial waard.