Iran Reizen
Home > > Reizen naar Iran > Algemene Reis Informatie Iran

Reis informatie Iran - Reizen naar Iran

iran reizen
 • Geld wisselen : In Iran worden euro's worden aanvaard in de wisselkantoren. Je neemt best enkel cash meenemen, de officiele "open market" koers wordt ook gepubliceerd in de Engelstalige kranten. De gewone officiele wisselkoers van 1755 Rial voor een dollar wordt zelfs door verschillende banken niet meer gehanteerd. Vreemd genoeg willen vele banken geen geld wisselen.
  • Cash geld : meenenen naar Iran is de beste optie, je wisselt best binnen bij wisselkantoren en niet op straat waar je moet afbieden om een goede commissie (gewoonlijk 5000 Rial) te krijgen; als je geldwisselaars op straat ziet betekent dit dat er zeker een wisselkantoor of bank waar je kunt geld wisselen in de buurt is.
  • Travellers cheques : enkel Thomas Cook travellers cheques worden aanvaard, geen American Express. Travellers cheques zijn werkelijk heel erg moeilijk te wisselen, ik heb vele banken afgelopen en kon ze na lang zoeken wisselen in de Mellat bank in Laleh Hotel in Tehran (7680 Rial na aftrekken commissie, een goede prijs, kantoor slechts open van 10u-11u30; er zijn ook dergelijke Mellat kantoren in het Azadi en Esteglal hotel). Bij de central branch van Melli Bank in Tehran moet je anderhalve maand wachten vooraleer je geld krijgt voor je Travellers Cheques (ze wachten op schriftelijke bevestiging uit de UK !). In Isfahan gingen geruchten dat bepaalde geldwisselaars 7500 Rial voor 1 dollar boden, in Mashad wou een professioneel wisselkantoor me niet meer dan 7000 Rial per dollar geven (bijna 15% commissie !).
  • Bankkaarten : VISA is volledig onbruikbaar in Iran (behalve bij enkele tapijtenwinkels in Isfahan die in ruil voor 10 dollar willen inbellen naar Dubai). Mastercard is de enige internationale kaart die aanvaard wordt in de banken in Iran (omdat ze daarvan het geld blijkbaar kunnen innen via Parijs en niet via de VS om moeten). Kredietkaarten die zijn uitgegeven in de VS worden nergens aanvaard. Ga er best van uit dat betalen met bankkaarten in Iran problematisch is zolang de VS Iran economisch boycotten en aldus verantwoordelijk zijn voor het afsluiten van het elektronisch betaalverkeer.
 • Bezienswaardigheden in Iran : sommige zijn de dure 20.000 Rial die gevraagd wordt niet waard, wissel met andere reizigers uit wat de moeite is en wat niet; studenten met ISIC kaart krijgen (meestal) halve prijs, soms kun je ook gewoon met het loketmannetje wat afbieden.
 • Alcohol : is verboden in Iran, maar vodka is te krijgen in 33cl blikjes voor 30000 Rial (of minder) op de zwarte markt, vooral in het Noorden.
 • No Ruz feest in Iran : het Perzische Nieuwjaar rond 21 maart (vooral de twee verlofweken erna) is het in heel Iran vakantie wat ervoor zorgt dat Tehran aangenaam leeg en niet vervuild is en dat de rest van het land vol met reizen de Iraanse families zit (vooral Isfahan en Shiraz zijn extreem populair). Bijna alle winkels in Tehran zijn dan ook gesloten, wat dan ook wel een beetje van het goede teveel is. Ik had wat moeite om een restaurant te vinden dat open was. Mijn belevenissen tijdens het Nooruz feest in Teheran kun je lezen bij de Reisverhalen Iran.
 • Iraanse Muziek : Shajarian is de beste klassieke zanger van Iran, Shahram Nazeri heeft enkele zeer goede gitaarcassettes met mooie zang, de bij jongeren populaire Gogoosh, Darjoesj en Habib zijn verboden en worden in Iran onder tafel verkocht. Op internet vind je Iraanse muziek op www.abadani.com en www.ayene.com. Westerse muziek is verboden en erg gegeerd bij Iraanse jongeren. Onder tafel worden in Iran vooral Pink Floyd, Metallica en Ricky Martin verkocht en dat is zowat het enige dat te krijgen is en is heel populair. Als Westerling kun je gemakkelijk muziek meebrengen (grenscontrole niet zo zwaar) en als geschenk geven als je vriendelijke en gastvrije Iraniers tegenkomt.