Tuva Reizen
Home > > Reizen naar Tuva > Zuid en Oost Tuva

Reizen naar Zuid Tuva

 • turkmenistan reizenReizen naar Kurort Tsjeder, het kuuroord ligt op 45 km van Kyzyl langs weg naar Erzin. Vanaf hotel Mongulek in Kyzyl vertrekt er een speciale bus om 11u en 16u. Het kuuroord zelf is eerder een soort ziekendorp aan een mooi meer met bergen in achtergrond. Het water van het meer is echter nogal vuil en de sfeer niet aangenaam. Het lijkt eerder puur voor zieken en je kunt er ook niet slapen zonder doktersvoorschrift en kuur. Telefoon 8-39422-31077-33905
 • Reizen naar Erzin : Erzin is een stadje in het droge steppeland van Zuid Tuva dat sterk gelijkt op het landschap in Mongolie. Er is een redelijk proper hotel in Erzin, kamers kosten 96-144 roebel per tweepersoonskamer, 25% duurder voor buitenlanders.
 • Reizen naar Naryn : Naryn is een stoffig nomaden dorpje aan de grens met Mongolie, als laatste stukje sedentaire bewoning voor het woeste steppeland dat zich ten Oosten van het dorp uitstrekt. Nomaden leven wat verderop in yurten tenten en met wat geluk kun je er overnachten tegen een kleine bijdrage. De yurten liggen wel nogal afgelegen (halfuurtje reizen met de jeep over stoffige zandwegen) en het is wat zoeken. Het toerismebureau in Kyzyl had plannen wat adressen van nomaden te verzamelen die bereid zouden zijn toeristen in hun yurt te ontvangen.Reizen naar Oost Tuva

 • Hotel Turbaza Vasilevka , eenvoudige maar propere blokhutten met bedden vlakbij overzet aan river, geen bus, slijkweg bij regen, middelmatig propere banja, erg afgelegen, 3 hutten van 2 personen, telefoon 232-22253, 150/2pk
 • Bezoek aan de oud gelovigen in Tuva (Siberie) :
  • Het is een rit van twee dagen, grotendeels over modderige aardeweggetjes dwars door het dichte Siberische woud naar Erzey (ten oosten van Ust-Buren), een dorp waar nog oud gelovigen wonen. Er is geen openbaar vervoer, je moet een jeep charteren.
  • De oud gelovigen zijn Russen die in 1640 op de vlucht sloegen voor de vervolgingen die ze ondervonden na het nieuwe orthodox christelijke concilie. Ze weigerden het kruis te slaan met drie vingers (een voor de vader, de zoon en de heilige geest). Terwijl sommigen enkele vingers afhakten om toch maar te kunnen het kruis te slaan met twee vingers (dus zonder heilige geest) kozen de meesten het hazepad richting Siberie. En hier, in die extreem afgelegen dorpen diep in Tuva leven ze nu nog steeds zoals in de 17de eeuw, zonder elektriciteit of andere technische snufjes van de moderne tijd en met heel weinig contact met de buitenwereld. Maar hier kunnen ze tenminste ongestoord hun kruis slaan met twee vingers !
  • Erzey bestaat uit houten huisjes die schitterend gelegen zijn langs de rivier. De oudgelovigen zijn niet zo gesteld op toeristen en worden erg boos als je ze durft fotograferen. De mannen zijn erg fotogeniek met hun enorm lange baarden die ze nooit knippen. Als je wat meer tijd neemt om ze te leren kennen worden ze wel heel vriendelijk en gastvrij.
  • Je kunt overnachten in de Turbaza hutten van Erzey aan 30 dollar per nacht voor mooie, maar eenvoudige blokhutten vlakbij het oud gelovigen dorp, zo duur omdat het geboekt moet worden via asiatur@tuva.ru die ook excursies inbegrepen heeft naar het dorp in de schitterende rotsachtige omgeving langs de rivier.