Mongolie Reizen
Home > > Reizen naar Mongolië > Overland van Mongolie naar China

Reizen van Mongolie naar China

 • mongolie reizenReizen met de Transsiberische express trein : gedurende de weken na Naadam (de Mongoolse nationale feestdag) is het praktisch onmogelijk nog een ticket te kopen voor de internationale trein nr 6, de officiele naam voor de populaire transsiberische express trein Moskou - Peking (Beijing). Er zijn echter tal van andere mogelijkheden om met de trein van Mongolie naar China te reizen. Hoe meer overstaps je maakt en plaatselijk aansluitende trein tickets koopt, hoe goedkoper de volledige reis route wordt.
 • INTERNATIONALE TREIN ROUTES : Tickets voor de transsiberische express trein : koop je in het internationaal treinloket aan de overzijde van het treinstation van Ulaanbaatar. Er zijn diverse combinaties mogelijk van internationale treinen van Mongolie naar China :
  • Rechtstreekse Transsiberische trein Ulaanbaatar - Peking (Beijing) : tickets voor deze trein kosten 80 dollar, ze rijdt slechts eenmaal per week, best reserveren op voorhand.
  • Trein Ulaanbaatar - Peking (Beijing), 1 overstap : tickets voor deze trein kosten 65 dollar, je moet overstappen in Jining (China). Als de transsiberische express vol is, vult deze trein snel op zodat je in de weken na Naadam er ook voor deze trein snel bij moet zijn.
  • Trein Ulaanbaatar - Jinging : 45.000 Tugrik, in Jining koop je een aansluitend trein -of busticket.
  • Trein Ulaanbaatar - Erlian (grens Mongolie-China, Chinese kant) : zie onder voor aansluitingen, een stuk duurder dan de nationale trein naar Zaamin Uud en niet zo veel praktischer.
 • ROUTE MET NATIONALE TREINTICKETS : In het nationaal treinloket op de eerste verdieping van het trein station van Ulaanbaatar : Onderstaande trein -en bus route is de goedkoopste, maar meest omslachtige route om te reizen van Mongolie naar China. Nationale treintickets zijn immers steeds goedkoper dan internationale tickets en daarom bespaar je door de afstand die je doet met een internationaal ticket tot het minimum te beperken. In de route van hieronder is er enkel een internationaal ticket vereist voor de korte rit met de grenstrein. Onderstaande route is ook aan te bevelen voor reizigers die niet te veel willen plannen. Zelfs in de heel drukke periode vlak na het Naadam festival in Mongolie, vind je elke dag zonder problemen tickets voor onderstaande treinen. De volledige onderstaande route van Ulaanbaatar naar Peking (Beijing) kost je alle tickets samen ongeveer 25 dollar, het is ook de route die de Mongoolse handelaars volgen (ze helpen je bij de aankoop van tickets).
  • Trein Ulaanbaatar - Zamin Uud (Grens Mongolie - China, Mongoolse zijde). Er vertrekken dagelijks treinen om 14u20 (10.150 Tugrik) en 19u20 (16.100 Tugrik), beide komen de volgende ochtend aan om 7u10. Bovenstaande prijzen zijn in tweedeklas coupe wagon.
  • In Zamin Uud is er een hotel, restaurant en vlak achter het stationsgebouw een kleine markt met wisselkantoren en straatwisselaars waar je van je laatste Tugriks kunt afgeraken (in Beijing kunnen geen Tugriks noch Roebels meer gewisseld worden !); ik kreeg een goede prijs bij een straatwisselaar (1 Yuan voor 135 Tugrik; in Ulaanbaatar betaalde ik 134 Tugrik).
  • De grenstrein Zamin Uud - Erlian, van de Mongoolse grenspost over de grens naar de Chinese grenspost, kost 50 Yuan + 30 Tugrik (je mag ook 7050 Tugrik betalen) er is genoeg tijd om het treinticket te kopen.
  • In Erlian kun je verder reizen met een rechtstreekse bus naar Beijing voor 100 Yuan. Omdat er maar twee sleepers bussen (slaapbussen) de trein opwachten en alle Mongoolse handelaars meewillen moet je zo spoedig mogelijk in het busstation zien te raken. Het is nogal een chaos als de trein aankomt. Neem een van de minibussen die de trein opwachten en je naar het busstation brengen. Bij de bussen zijn "opkopers" actief die de laatste tickets proberen door te verkopen aan 150 Yuan. Als de bus al vol zit heb je voldoende tijd om terug naar de trein te keren en toch nog met de trein verder te reizen. Eigenlijk is het niet aan te raden de moeite te doen om een erg chaotische poging te ondernemen om op tijd de bus in Erlian te halen. De bus komt immer in het holst van de nacht aan in Beijing om 2 uur 's morgens, ideaal voor de Mongoolse handelaars die om 5 uur 's morgens op de markt willen zijn en de reden waarom ze zo wild worden om kost wat kost een van de weinige tickets voor deze bus te bemachtigen.
  • Je koopt beter voor 25 Yuan een hard seat trein ticket voor de reis naar Jining (5 uur reizen).
  • In Jining kun je om 20u30 voor 60 Yuan reizen met de slaapbus naar Beijing met aankomst om 6.30am. De slaapbussen kunnen erg rudimentair zijn (2 verdiepingen van 4 rijen met telkens 5 slapenden als sardienen naast elkaar, zonder middengang !). Belangrijke waarschuwing : het is absoluut aan te raden grondig te plassen voor vertrek en geen vloeistoffen of een dubbele portie Chinese soep (zoals in mijn geval) meer in te nemen. Mijn bus bleef non-stop de hele nacht doorrijden zonder plaspauze ! Ik lag daarenboven helemaal achteraan op de bovenste verdieping geklemd tussen 4 dikke Mongoolse marktvrouwen, en zag het niet zitten in het pikdonker over de 3 rijen van telkens 5 slapenden te klauteren om van de chauffeur een plasstop te eisen. Ik had ook niet het voordeel van enkele Chinezen die op de rij voor mij bij het raampje lagen. Zij staken gewoon hun plasorgaan door het raampje naar buiten en lieten het vocht verlossend stromen.
 • Meer informatie over reizen op de transsiberische spoorlijn vind je ook bij het verslag van het Russische deel van de Transsiberische Express en bij de informatie hoe met de trein te reizen van Rusland naar Mongolie.
 • Voor meer informatie over reizen in China, zie de Reisgids China.