Zweden Reizen & Vakantie
Home > > Reizen naar Zweden > Wandelen in natuurreservaten rond Stockholm

Hier vind je toeristiche informatie over wandelingen, tochten, paden en routes in de bossen en natuur in de omgeving van Stockholm. Het natuurpark Tyresta en andere natuurparken en natuurreservaten waar je kunt wandelen op wandelpaden worden besproken

Natuurreservaten in de omgeving van Stockholm
 • zweden stockholm bornsjo natuurreservaatNaast wandelingen op de Archipel (zie Reisgids Stockholm Archipel Eilanden), zijn er ook een aantal vlot bereikbare natuurreservaten in de omgeving van Stockholm.
 • Hou er rekening mee dat er in de bossen van Zweden een verhoogd gevaar is voor teken. Daarom laten veel Zweden zich inenten vooraleer ze zich in hun zomerhuisjes terugtrekken. Je kunt je preventief vaccineren tegen TBE (Tick Borne Encephalitis of Teken Encefalitis) in boten die over heel Zweden liggen aangemeerd op bepaalde data. Dezelfde organisatie heeft ook Zweedse bussen die het TBE vaccin inenten . Voor de prijs van 250 SEK kun je het risico niet lopen de Ziekte van Lyme of een Hersenvliesontsteking te krijgen. Als je besluit je toch niet in te enten is het ten zeerste aan te raden je lichaam (en vooral de warme weke plekken ervan) te controleren op teken. Zweden doen dit 's avonds na elke wandeling in de natuur. Met een tekentang of pincet kun je de teken er zelf uitdraaien. Als er enkele dagen nadat je de teek verwijderd hebt nog een rood kringetje aanwezig is rond de plaats is de kans groot dat je teek besmet was en kun je je best laten onderzoeken. Als je de ziekte vroeg vaststelt kan ernstige schade vermeden worden. Een vriendin die van me die de beet niet had gezien kreeg een hele reeks medische problemen waarvan eerst gedacht werd dat het een hersentumor was. Ze moest ook aan één oog geopereerd worden dat aangetast was door het teekvirus.
 • Er is een Nationale website met meer informatie over de Nationale parken en natuurreservaten in Zweden.
 • En nog een argument om je ervan te overtuigen dat Zweden wel degelijk kan goedkoper zijn dan bij ons : de Zweedse kwaliteits tenten van Hilleberg zijn 25% goedkoper in Zweden.Bornsjö Natuurreservaat

 • Wellicht het dichtste en makkelijkst bereikbare natuurreservaat bij Stockholm. Desondanks is het weinig bekend en niet zo druk bezocht.
 • De wandeling loopt door mooie afwisselende landschappen als bos, rotsheuvels en velden in het omgeving van het Bornsjö meer dat erg zuiver is. Hier haalt Stockholm haar drinkwater uit. De wandeling is een mooie combinatie van de verschillende soorten typische landschappen die je in dit deel van Zweden kunt tegenkomen. Het pad is goed aangegeven, volg "Naturstig Bornsjö". Het hele pad is 8 km lang (maar je kunt het makkelijk inkorten vermits het aan beide zijden van de provinciale weg loopt) en er zijn 47 nummers opgesteld langs de route. In de brochure "Naturstig Bornsjö" (verkrijgbaar bij de dienst van toerisme in Stockholm) vind je een beknopte uitleg (in het Zweeds) bij de runestenen, prehistorische graven en natuurbezienswaardigheden die door deze nummers zijn aangegeven langs de route die je anders niet zou opmerken.
 • Hoe bereiken : Sla op 30km van Stockholm op de E4 af bij "Rönninge/Salem", volg de oude baan naar Södertalje, eerst de pijl "Tumba 6" naar rechts en onmiddellijk daarna "Vallinge 9" naar links, 2km voorbij het oord Fågelsta ligt aan de rechterzijde een parking (plaats voor een tiental auto's) die het beginpunt van de wandeling vormt. Alles samen is het minder dan 5km rijden vanaf de afrit van de E4.Tyresta Nationaal Park

 • zweden stockholm tyresta natuurpark wandelen over rotsen in het bosTyresta is het enige Nationalpark in de omgeving van Stockholm. Nationalpark is een klasse hoger dan natuurreservaat en Tyresta kreeg in dit geval deze erkenning omdat het "oer"bos dat je hier vindt eerder typisch is voor centraal Zweden en omdat er 400 jaar oude bomen zijn.
 • De paar honderd auto's op de parking gaven aan dat dit een behoorlijk populair park is. De meeste auto's waren echter afkomstig van families met kleine kinderen die het brede en 5km lange "barnvagnslingen" ofte kinderwagenpad afslenterden. Eenmaal je het meer Bylsjön bereikt hebt, kun je via een veel minder druk en natuurlijker pad doorwandelen naar de 3 andere grote meren die het park rijk is.
 • Het park is behoorlijk afwisselend met mooie zichten op de meren, stukken oud en hoog dennebos, moerassen (met wandelplanken erover .) en rotsachtige delen. Tien procent van het bos brandde af tijdens een grote brand in 1999 wat ook weer een nieuw soort landschap oplevert.
 • zweden stockholm tyresta nationaal park natuurreservaat bossen en meren map kaart plan In Tyresta By, het mini-dorpje bij de parking is naast de tearoom blokhut ook een heel interessant informatiecentrum over nationale parken en natuurreservaten in Zweden met heel wat brochures daarover. Meer informatie vind je ook site van het Tyresta Natuurpark in de omgeving van Stockholm .
 • Het lange Sörmlandsleden wandelpad, dat 1000km lang is en voor een gedeelte door Tyresta loopt. Info en gidsen vind je op hun website.
 • Toeristische informatie over deze parken en de hele regio is te verkrijgen bij het toerismebureau van Södertalje
 • Hoe bereiken : Het ligt ongeveer 20km ten zuiden van Stockholm; neem bus 807 vanaf Gulmarsplan (bereikbaar met metro) of volg met eigen wagen de autoweg 73 richting Nynashamn. Neem de afrit Brandbergen/Haning en sla daar links af naar Tyresö/Vändelsö. Vanaf dan volg je gewoon de pijlen "Nationalpark".Wordt vervolgd ...

Volgende wandelingen staan op ons programma (als dit zover is volgt er een verslagje van), je kunt er een brochure van verkrijgen bij de dienst voor toerisme.
 • Väsby gård : wandelen in het natuurreservaat Östra Järvafältet vlakbij Sollentuna.
 • Järvafältet : wandelen in het Järvafältet en Molnsätra natuurreservaat bij Sollentuna
 • Kustleden : vanaf Märkdalen
 • Nacka : wandeling gevolgd door meersauna in dit natuurpark en in HellasgardenMeer over Stockholm en Zweden

 

Meer dan 1200 foto's en filmpjes over Zweden en 29 andere landen vind je op de Fotografie pagina