Zweden Reizen & Vakantie
Home > > Reizen naar Zweden > Stockholm luchthavens

intro

Stockholm luchthavens:
Reizen met het vliegtuig naar Zweden

Met het vliegtuig rechtstreeks vanuit Brussel kan dit onder meer via Ryan Air, SAS, Malmö Aviation en SN Brussels Airlines.
Stockholm is vanuit de meeste grote Europese steden te bereiken via rechtstreekse vluchten.
Een groot aantal internationale luchtvaartmaatschappijen vliegt op de luchthaven Arlanda, die ongeveer 40 km ten noorden van Stockholm ligt. Daarnaast is Arlanda de dagelijkse bestemming van een groot aantal binnenlandse vluchten. Er zijn nog twee andere luchthavens is de buurt van Stockholm.
Bromma, dicht bij het centrum, wordt gebruikt door enkele van de kleinere binnenlandse maatschappijen.
Skavsta ligt ongeveer 100 km ten zuiden van Stockholm bij Nyköping en wordt gebruikt door enkele binnenlandse maatschappijen en een klein aantal goedkope internationale chartermaatschappijen.

Luchthaven Arlanda

 • Situering
  Arlanda ligt ongeveer 40 km ten noorden van Stockholm. Eenmaal aangekomen op de luchthaven kan u de bussen van “Flygbussarna” nemen, deze brengt u in ongeveer 35 minuten naar het centrum tegen een prijs van 89 SEK.
 • Adres
  Luftfartsverket Arlanda
  S-190 45, Stockholm-Arlanda
  Tel: +46 8 797 60 00 (algemeen), +46 8 797 61 00 (verkeersinformatie)
  E-mail: luftfartsverket@arn.lfv.se
 • Voorstelling
  Arlanda luchthaven viert dit jaar zijn 40 jarig bestaan. Koning Gustav VI Adolf opende de luchthaven officieel op 1 april 1962. Sinds die tijd is de luchthaven continu verder ontwikkeld. SAS en 11 andere vliegmaatschappijen verplaatste hun bedrijvigheden van Bromma naar Arlanda.
  Na de opening van de luchthaven groeide het aantal reizigers dat dit vliegveld aandeed heel snel. In 1962 waren er 30.000 vertrekken en landingen met in totaal 530.000 passagiers. In die tijd waren dat zeer indrukwekkende aantallen, maar vergeleken met de ruim 18 miljoen reizigers van vandaag de dag, is het heel bescheiden. Jaarlijks vinden er nu ruim 276.000 landingen en vertrekken plaats.
  Het meest geuitte punt van kritiek op Arlanda luchthaven was het argument dat het te ver van het centrum van Stockholm verwijderd was. Men zei dat niemand zo ver zou reizen om bij een luchthaven te komen. Dit bleek echter geen enkel punt te zijn en zodoende is Arlanda een heel succesvolle luchthaven gebleken.
  Arlanda is de grootste luchthaven van heel Scandinavië en neemt een vijfde plaats in in Europa. In 2000 waren er 18,3 miljoen passagiers, waarvan tweederde een internationale vlucht nam. Het laatste jaar bleken Europese steden als Parijs, Zurich, Amsterdam en Frankfurt erg populair.
  De populairste bestemmingen binnen Zweden zijn Göteborg, Malmö en Luleå. Op Arlanda zijn maar liefst 60 luchtvaartmaatschappijen vertegenwoordigd, die directe vluchten bieden naar alle bestemmingen ter wereld, Australië uitgezonderd. Er werken circa 17.000 mensen op Arlanda luchthaven.
 • Bereikbaarheid
  Er zijn een paar manieren om van de luchthaven Arlanda naar het centrum van Stockholm te reizen. De bussen van ‘flygbussarna’ vertrekken bij grote drukte elke vijf minuten. Ze rijden in drie kwartier naar de City Terminal bij het Centraal Station. De rit kost SEK 80.
  Een vervolgreis per taxi kunt u in de bus al reserveren. Met de taxi naar de stad rijden is sneller maar duurder. De meeste taxibedrijven rekenen ongeveer SEK 350 voor de rit naar het centrum.De Arlanda exprestrein rijdt voor SEK 160 in 20 minuten naar het Centraal Station.


Luchthaven Bromma

 • Situering
  De luchthaven van Bromma ligt op ongeveer 8 km van een stadscentrum.
 • Adres
  Stockholm-Bromma Airport
  S-168 67 Bromma
  tel: +46 8-797 68 00
  fax: +46 8-98 35 43
  info.bromma@lfv.se
 • Voorstelling
  De luchthaven van Bromma is veel kleiner dan die van Arlanda, maar heeft een uitstekende ligging. Slechts 8 km van het centrum van Stockholm. De luchthaven van Bromma werd opgericht in 1936 en tot 1962 was het de internationale luchthaven van Stockholm met bestemmingen naar alle hoeken van de wereld. De volgende jaren bleef Bromma een belangrijk punt voor het binnenlandse luchtverkeer in Zweden. In 1992 werd Bromma de ‘city airport’ van Stockholm.
 • Bereikbaarheid
  Vanuit Bromma kunt u de bus nemen, die u in 15 minuten naar het centrum brengt tegen een prijs van 60 SEK.
  Een andere mogelijkheid is om met de taxi naar het centrum te rijden. Dit kost wat meer dan de bus, prijzen vanaf 180 SEK.


Luchthaven Skavsta

 • Situering
  De luchthaven ligt op 100km ten zuidwesten van Stockholm. Dit is een heel eind, maar vluchten die daar landen zijn ook meestal goedkoper vb. Ryanair.
 • Adres
  Skavsta Airport AB
  Postbus 44
  SE-611 22, Nyköping
  Tel: +46 0 155 28 04 00
  Fax: +46 0 155 28 04 25
  E-mail: operations@skavsta-air.se
 • Voorstelling
  Skavsta is één van de snelst groeiende Zweedse luchthavens. Het is een zeer efficiënte luchthaven en de moderne technieken stellen de luchthaven in staat grote volumes passagiers en goederen te handelen. De terminal kan maar liefst 1 miljoen passagiers aan. De luchthaven is gebouwd op slechts één verdieping, zonder liften of trappen, waardoor het zeer goed toegankelijk is voor iedereen.
  Oorspronkelijk werd de luchthaven gebouwd als een militaire basis in 1940, maar werd veranderd in een publieke luchthaven in 1984. Aangezien de luchthaven zich langs de snelweg (E4) bevindt is het zeer toegankelijk voor vele steden, waaronder uiteraard Stockholm.
 • Bereikbaarheid
  Ook vanuit de luchthaven vertrekt er een bus richting centrum van Stockholm.
  De busrit naar het centrum duurt ongeveer 90 minuten en een retourticket kost 199 SEK.