Rusland & Siberië Reizen
Home > > Reizen naar Rusland >

Reizen naar Vorkuta (Noord Rusland)

 • rusland reizenBezienswaardigheden in Vorkuta : Vorkuta is een stad in Noord Rusland vol Stalinistische gebouwen in brede lanen. De stad ligt in het centrum van 6 (vroeger 12) koolmijnen. In Sovjet tijd was Vorkuta een Gulag strafkamp, waarnaar Stalin zijn vijanden en een groot deel van de Russische bevolking stuurde. De mensen die je hier ontmoet hebben allemaal hun persoonlijk verhaal over de tijd van de kampen, wat voor mij het bezoek bijzonder maakte. Verder kun je het volgende bezoeken in Vorkuta en omgeving :
  • Vorkuta museum : in de Lenina straat, schuin tegenover Lenina 35. Er zijn enkele kleine zalen : een zaal over de geschiedenis van Vorkuta en het Gulag kamp, een zaal met een tentoonstelling over de fauna en flora in de toendra en een zaal met een ethnografisch museum over de lokale Nentsy (Nenets) en Komi rendierherders. De zaal over de geschiedenis van Vorkuta was jammer genoeg in restauratie toen ik er was. Er zijn postkaartjes te koop en mooie foto's van de Nentsy (Nenets) rendier herders.
  • De Gulag van Vorkuta bezoeken : De vader zaliger van Georgi Mamulaishvili (telefoon 2151-40933) was voorzitter van de vereniging die zich bezighoudt met de slachtoffers van de Sovjet kampen. Als je hem tijdig verwittigt, dan kan hij je in contact brengen met de huidige voorzitter van de Gulag vereniging. Ze hebben een monument opgericht voor de slachtoffers van de concentratiekampen van de Sovets in Vorkuta. Het is een steen op een pilaar die uitziet op een stuk van het vroegere gulag strafkamp in dit deel van Siberie. Je kunt het Gulag monument bereiken door voorbij Hotel Vorkuta van het centrum weg te lopen langs de hoofdweg, dan links afslaan; het ligt aan de overkant van de rivier.
  • Duits kerkhof van de Gulag : neem stadsbussen 103 en 104 vanaf de Rynok markt op Lenina straat naar enkele van de extreem lelijke mijnen en fabrieken in de omgeving (13 roebel). Op ongeveer 15 kilometer buiten Vorkuta, 1 kilometer voor de flatblokken van Joerschor zie je vanuit de bus rechts langs de weg in de toendra een oud kerhof van de Duitse en Estoonse slachtoffers van de Gulag. Vraag de chauffeur als hij er kan stoppen. Het is klein; een hondertal houten kruisjes die wegzinken in de toendra. Het kerkhof ligt ook behoorlijk afgelegen in de wilde arctische natuur, wat het de moeite maakt. Vraag aan de bus om te stoppen aan de "Nemetsky Kladbish).
  • Nentsy (Nenets) rendierherders bezoeken : alhoewel het grootste deel van de rendier herders op het Yamal schiereiland woont en Salekhard een veel betere plaats is om deze noordelijke nomaden te ontmoeten, leven er ook Nentsy in de omgeving van Vorkuta. Een mogelijkheid om bij de rendier herders te geraken met openbaar vervoer kan de volgende zijn : reis met de trein van Vorkuta naar naar Irael, neem vandaar een bus naar Izhma en dan een ferry boot naar Narjan Mar of de trein naar Pitchora en vandaar een boot naar Narjan Mar. Je kunt ook een van de ferries op de Ob rivier nemen in Salekhard in de richting van het Yamal schiereiland.
 • Transport en openbaar vervoer rond Vorkuta : in deze afgelegen regio van Noord Rusland is rond reizen met openbaar vervoer heel moeilijk. De trein loopt nog een klein eindje Noordwaarts voorbij Vorkuta, maar verder kun je met de trein niet reizen.
 • Vorkuta ijsfestival : Georgi Mamulaishvili (zie boven) toonde me fotos van ijssculpturen in het stadscentrum van Vorkuta in de maand december (periode rond kerstmis) : een tiental grote beelden en monumenten (sphynx, kasteeltje, ...) volledig uitgehouwen uit ijs in de donkere ondergesneeuwde straten waar het dag en nacht donker is zagen er erg mooi uit. Een beetje zoals een zandsculpturenfestival bij ons, maar dan kouder.
 • Klimaat Noord Rusland : in de winter is het in Vorkuta gemiddeld -30 graden met pieken van -45 graden (het record zou volgens de bewoners rond de -68 graden liggen). De zomer loopt enkel van begin juli tot eind augustus. Tijdens de zomer zijn er dagen dat het 25 graden is, maar kan het ook 10 graden of kouder zijn (het record zou volgens de inwoners van Vorkuta 37 graden zijn). Juni is de maand waarin het van winter plots zomer wordt. Toen ik er begin juni was, was de sneeuw net gesmolten, waren er nog geen knoppen aan de bomen en was het 0 graden, een week later was het echter 25 graden en zaten er plots ook behoorlijk veel muggen. Naargelang de dag waarop de zomer doorbreekt zal het in juni winter of zomer zijn. De zomer brengt verschrikkelijk veel muggen met zich mee. Ik denk dat de beste periode september is omdat de toendra dan de mooiste kleuren heeft, in juni ziet ze er wat versleten uit na maanden onder het ijs en sneeuw te hebben gelegen.
 • Rendiervlees : is een lokale specialiteit in Noord Rusland. Rendieren zijn geen bedreigde diersoort , hetaantal rendieren in Noord Rusland en Siberie wordt geschat op 400.000). Jammer genoeg is het moeilijk of bijna onmogelijk om rendiervlees te eten in de restaurants. Het vlees van rendieren is wel vaccuum verpakt te koop in het blauw winkelcentrum (Univermag) naast hotel Vorkuta voor 200/300 roebel per kg, vraag naar "allein". In de buurt van Vorkuta moet ook ergens een fabriek zijn van rendiervlees.
 • Reisagentschap in Vorkuta :
  • Inpolar Tour: Meerdaagse trips met tank amfibievoertuig door het moeras van de noordelijke Oeral en ontmoetingen met Nenets nomaden. Ook tochten naar het Yamal schiereiland. Verschrikkelijk veel muggen in de zomer. Bekijk de vele prachtige foto's die vrienden namen tijdens hun reis naar de polaire Oeral in zomer 2007.
  • Polar Travel is een reisbureau in Lenina 45, valentina@vorkuta.com, telefoon 73323, zou (wellicht dure) citytrip en tours in de omgeving kunnen organiseren, maar tijdens mijn bezoek wist de receptioniste daarover niet zoveel te vertellen, de persoon die er iets van wist was er niet.
 • Budget hotels in Vorkuta
  • Hotel Lena : telefoon 92670, is een proper guesthouse waar arbeiders overnachten, warme douche en propere warme kamers. Er is een sfeer van een propere Westerse jeugdherberg. Om bij hotel Lena te geraken loop je rechtdoor uit het trein station, sla rechts af na het grote rode gebouw (= tweede straat rechts), het hotel is het tweede huis in die straat aan de linkerkant en het enige houten huis in de straat, er is geen uithangbord. Een bed in een kamer kost 70 roebel per nacht. Er is in hotel Lena geen registratie van je Russisch visum mogelijk, dus je kunt er niet langer dan 3 nachten slapen.
  • Hotel Vorkuta : 366 - 412 roebel, groot Sovjet hotel, telefoon 40609, de kamer van 412 roebel bevat 2 bedden die je ook apart kunt huren voor 206 roebel het stuk. In het hotel wisselen ze geen dollars, vlakbij is dit wel mogelijk (zie onder).
  • Hotel Gotyak : is een duurder en luxueuser hotel dan hotel Vorkuta.
 • Restaurants in Vorkuta : Restaurant Shangri La onder in Hotel Vorkuta is onverwachts gezellig ingericht als "Georgisch" restaurant alhoewel er op de menukaart niet veel Georgische gerechten te bespeuren vielen. Het menu is goedkoop, de porties klein en niet zo bijzonder. Grotere porties krijg je in het goedkoop terras van de shashlik (brochette) tent vlakbij, de prijs is echter hetzelfde als het restaurant.
 • Internet cafes in Vorkuta : surfen op het internet is mogelijk in het postkantoor voor 1.2 roebel per minuut. Het internetcafe in ul. Gogolja 7 kost 55 roebel per uur, het is nieuw, nogal verborgen onderaan een flatblok. Om er te geraken sla je af in een zijstraat van de Lenina ter hoogte van Lenina 45 en zoek wat tussen de flatblokken een eind verder in die straat ter hoogte van de plaats waar een soort blauw nep-kasteeltje staat.
 • Geld afhalen en wisselen : is niet zo eenvoudig in Vorkuta. Ik heb geen enkele bank gevonden. Uiteindelijk vond ik een wisselkantoor na veel zoeken in het blauw winkelcentrum (Univermag) naast hotel Vorkuta. Het ligt op gelijkvloers naast de bloemenwinkel. Zoek naar het hokje waar een minuscuul dollarteken staat, voor 100 dollar kreeg ik een goede koers : 31 roebel. Vermoedelijk is dit wisselkantoor ook een beetje zwarte markt want het hok leek eerder op de elektriciteitskamer dan een wisselkantoor.
 • Reizen met de trein van Moskou naar Vorkuta : er zijn 2 treinen per dag, vanuit Moskou Jaroslavlskaja om 13u27 en 21u42. De trein aankomst is om 11.57 en 13.15, 2 nachten later. De reis 2282 kilometer. Een trein ticket kost 1200 roebel per bed in tweedeklas kupe. Er is ook een trein vanuit Sochi (zie eerder bij info Sochi). In het trein station van Vorkuta is een winkel en een apotheek. Bussen reizen om de 10 min naar het stadscentrum, dat op enkele kilometers van het treinstation ligt. Een ticket kost 4 roebel. Vanaf het trein station is het een half uur wandelen naar de Lenina straat. Mijn belevenissen op de trein van Vorkuta naar Salekhard kun je lezen bij de Reisverhalen Rusland .