Oman Reizen
Home > > Reizen naar Oman > Openbaar vervoer in Oman

Taxi's en bussen in Oman

oman reizenAlle Omaanse taxi's zien er hetzelfde uit, als je in Oman de taxi "engaged" (ze gebruiken daar dit woord om de gewone prive-taxi aan te duiden) neemt, dan kost het je 10 keer zoveel als bij een groepstaxi, waarbij soms maar een andere (en maximum 3 andere) personen de taxi met je delen; een vrij onlogische berekening. Door dit prijzensysteem worden sommige Omaanse chauffeurs wild (en enorm ambetant) als ze een Westerling zien, omdat ze er van uitgaan dat deze de taxi "engaged" zullen nemen. Vooral aan de stopplaatsen bij de roundabouts doen ze erg vervelend en liegen opdringerig dat er absoluut geen bussen, microbussen of groepstaxi's bestaan. Ze wijzen je desnoods de verkeerde richting om je te dwingen met hen voor het tiendubbele van de prijs op je bestemming te raken. Samen met deze van Uzbekistan, zijn taxichauffeurs in Oman de vervelendste die ik ooit ben tegengekomen. Door het feit dat er in Oman zo weinig bussen zijn, ga je vaak grote afstanden (50-100 km) in groepstaxi of microbus afleggen en als je die allemaal engaged neemt kun je beter een auto huren. Microbussen kosten gewoonlijk de helft van de prijs van een groepstaxi. Let op : ook microbussen kunnen soms in een "engaged"-taxi veranderen als ze je zien en durven daarvoor zelfs enkele passagiers eruit te gooien. Prijzen groepstaxi voor 50-80 km : 1 OR (engaged wordt dit dus 10 OR). Taxi's in Oman hebben geen meters.


het roundabout-systeem

Op Ruwi en Salalah na zijn er geen busstations in Oman, de roundabout (het rondpunt) aan de uitvalsweg naar je bestemming is de plaats waar microbussen en taxi's te vinden zijn. Als je bijvoorbeeld naar Quriyat wil vanuit Ruwi, ga dan naar Ruwi roundabout, neem daar een microbus naar Quriyat-roundabout, wandel naar het bushokje op de uitvalsweg richting Quriyat en zwaai daar naar taxi's of microbussen die passeren. Vaak wordt je dan op je bestemming opnieuw afgezet aan de roundabout van de expressweg, vanwaar je moet overstappen op microbussen of taxis die shuttelen naar het centrum. Je kunt in Oman overal waar je wil taxibusjes tot stoppen zwaaien, behalve de roundabouts hebben ze geen vaste stopplaatsen.


Liften in Oman

Als je geen eigen wagen hebt is dit de enige mogelijkheid om de Wadi's, het schildpaddenstrand en andere afgelegen toeristische plaatsen van Oman te bezoeken. Op de zandwegen passeert slechts 1 voertuig om het kwartier, maar ze stoppen bijna altijd. Het beste tijdstip om te liften is vlak voor het sluiten van de winkels voor de siesta (rond 13u), dan verlaten immers alle auto's de stad en zit je in de auto tijdens de doodse geslotenheid van de siesta. 's Morgens vroeg (7-8u) is het beste ogenblik om terug naar de grote stad te liften. In de zomermaanden moet liften moordend zijn, want er is weinig schaduw te vinden. Je hebt een tent nodig omdat er weinig hotels zijn buiten de steden. Liften is steeds gratis, alhoewel pakistaanse vrachtwagenchauffeurs soms geld verwachtten. Mijn belevenissen met liften in Oman kun je lezen bij de Reisverhalen Oman .