Mongolie Reizen
Home > > Reizen naar Mongolië > Algemene reisinformatie Mongolie

Reis informatie Mongolie - Reizen naar Mongolië

  • mongolie reizenGeld wisselen in Mongolie : er zijn heel wat wisselkantoren in Ulaan Baatar. In minstens 5 ATM geldautomaten kun je geld uit de muur afhalen met VISA kredietkaarten (geen Cirrus of Mastercard !). Buiten Ulaanbaatar is het heel moeilijk om geld te wisselen en krijg je slechte koersen. Travellers cheques kun je wisselen tegen 2% commissie, uitbetaling in dollars is mogelijk. Wisselkoers juli 2005 : 1 euro =1351 Tugrik. Producten in kruidenierswinkels zijn bijna alle van Westerse afkomst en dus duur, ook fruit is redelijk duur. In Ulaanbaatar kun je je overschot aan roebels wisselen of Chinese Yuan kopen.
  • Transsiberische Spoorweg : Ik reisde naar Mongolie vanuit Rusland met de transsiberische express trein.
  • Veiligheid reizen in Mongolie : er leven onverwachts veel zakkenrollers in Mongolie. Terwijl ik op de transsiberische trein in Rusland geen enkel incident van gestolen bagage heb gezien, was van zodra we Mongolie binnenreden de ene na de andere rugzak of reiskoffer gestolen. Opletten voor gauwdieven dus ! Ter ere van Naadam zakken de zakkenrollers voltallig af naar Ulaan Baatar om de zakken van de massale toeristenmassa lichter te maken. Je kunt ze herkennen aan de plastic zak waarin ze hun buit wegstoppen en waarmee ze ongegeneerd rondlopen. Je moet enorm op je hoede zijn, ik ontmoette verschillende reizigers die van fototoestel of geldbuidel beroofd waren en moest enkele keren een zakkenroller in actie van me afduwen. De fiets van een koppel fietsreizigers dat ik ontmoette werd gedeeltelijk geplunderd, ze verloren alle afschroefbare onderdelen. Let ook op als je op jeep tour of paardentocht gaat : Mongolen nemen het soms niet zo nauw met afspraken en durven halverwege dubbele prijs te eisen. Ik hoorde ook een aantal gevallen van dronken en aggressieve chauffeurs na een tour in het binnenland van Mongolie. Door de overrompelende hoeveelheid toeristen die allen vlak na Naadam op tours met de jeep willen vertrekken hebben touroperators niet voldoende met hun vaste chauffeurs en engageren sommigen om het even welke Mongool die een voertuig heeft, met alle gevolgen vandien.
  • Naadam Festival : het jaarlijkse driedaagse Mongoolse nationale feest (11-13 juli) trekt een enorme massa toeristen naar Ulaanbaatar. De eerste dag is er een grote kostuumshow (koop tickets op voorhand) in het amfitheater, waar toeristen als bij een voetbalmatch gescheiden worden van de Mongolen. De laatste dag van het festival is er een boeiender paardrennen, waarvoor heel wat mooi uitgedoste Mongoolse dorpelingen afkomen. Tijdens de laatste dag van het feest vertrekken praktisch alle toeristen, de enen reizen verder met een ticket op de volgeboekte transmongolische trein naar Beijing, anderen nemen een meerdaagse jeeptour in Mongolië (de meesten naar de Gobi woestijn) . Ik vond Naadam in Ulaan Baatar teleurstellend. Het feest is eerder een groot toeristencircus. Achteraf gezien lijkt het mij stukken boeiender om diep het binnenland in te trekken en daar te beleven hoe de yurtenbevolking het feest viert. De weinige reizigers die het feest in het binnenland hadden gevierd waren allen heel opgetogen daarover. Vooral in het uiterste westen zou het prachtig zijn.
  • Tours in Mongolie : naast enkele reisagentschappen in de toeristenstraat van Ulaanbaatar worden ook tours georganiseerd door de vele kleine budget hotels en guesthouses. Ze bieden allen dezelfde jeep tours van een week aan :
    1. Nomaden in de Gobi woestijn
    2. Paardrijden rond het Khovsgol meer
    3. Het Mongoolse binnenland : de boeddhistische stupa van Kharkhorin (Karakorum) en de "white lake" (Terkhiin Tsagaan Nuur).
    De beste tours zijn deze waar iemand van het hotel of guesthouse meegaat of waar ze familieleden hebben als chauffeur zodat je kunt terugkomen op gemaakte afspraken. Prijzen komen op 25-30 dollar per dag per persoon alles inbegrepen. Als je het wil wagen met "openbaar vervoer" te doen (zie onder), dan kun je de jeepprijzen van de hotels best eens goed bestuderen, als basis voor onderhandelingen en route. Je kiest best een chauffeur die wat Engels spreekt.
  • Restaurants in Mongolie : stop je in Ulaan Baatar vol met Chinees, Koreaans eten, pizza's, groenten en fruit, want van dit alles is bitter weinig te vinden buiten de hoofdstad. In het binnenland van Mongolië eet je bij de yurtbevolking uitsluitend afgeleide producten van melk (koekjes, kaas, boter, room, thee, ...) en rijst met schapevlees. Westerse multivitaminenfruitsap is over het hele land te koop. Buiten Ulaanbaatar zijn er bijna geen restaurants meer te vinden in Mongolië.
  • Water : meerdaagse wandeltochten, paardentochten of fietstochten vergen een heel zorgvuldige planning waar de rivieren zijn en waar je kunt bijvullen. Ook best navragen als de rivieren waar je op rekent om bij te tanken niet uitgedroogd zijn in het seizoen dat je er bent.
  • Overnachten in yurten (Mongoolse tenten) : de specifiek voor toeristen opgerichte yurtenkampen vragen 20 dollar per persoon per nacht. Veel Mongoolse families hebben echter een gastenyurt (eigenlijk bedoeld voor bezoekende familieleden) die je voor 5 dollar per persoon (na onderhandelingen) inclusief maaltijden kunt huren. Loop gewoon af naar een groepje yurten in de velden aan de rand van een dorp.
  • Lonely Planet reisgids Mongolia : een van de slechtste gidsen uit de reeks, erg onvolledig en waardeloos als je "independent" wil rondreizen door Mongolie vermits het boek duidelijk geschreven is door iemand die op een georganiseerde tour en met eigen vervoer door het land heeft gereisd.