Armenie Reizen
Home > > Reizen naar Armenie > Reis informatie Armenie

Reis informatie Armenië - Reizen naar Armenie

  • yerevanKachkars: De prachtige, soms duizend jaar oude, gesculpteerde stenen kruisen vind je nog op veel plaatsen en zijn een heel typisch symbool van de Armeense cultuur. Het is dan ook verschrikkelijk om te moeten aanzien hoe een honderdtal Azerbaijaanse soldaten op 14 december 2005 het nodig vonden om in buurland Nachichevan duizend kachkars op een eeuwenoud kerkhof te vernietigen. Een amateurfilm van deze zinloze en barbaarse actie kun je hier bekijken.
  • Elektriciteit - water : Armenie heeft in tegenstelling tot Georgie geen elektriciteitsproblemen, maar bij gastgezinnen die niet geinvesteerd hebben in een extra pomp zijn er waterproblemen, slechts een paar uur 's morgens en 's avonds water per dag.
  • Geld wisselen : 22/4/2002 : 1 dollar = 577AMD, 1Euro = 510 AMD, 1 Lari = 260AMD, deze laatste 2 munteenheden zijn niet overal wisselbaar
  • Budget Hotels : als je buiten Yerevan het oude (en goedkope) Sovjet hotel zoekt, vraag dan gewoon naar "Gastinjitse", iedereen wijst je dan de weg naar de betonnen hotelblok. De vernieuwde en gerestaureerde kamers in de Soviet hotels heten "lux", het verschil met de gewone kamers is vooral dat er continu (en soms zelfs warm) water is. Beddegoed is ook bij de basic kamers van de hotels heel proper in tegenstelling
  • tot het toilet dat meestal gruwelijk was. Vergeet tijdens de koude maanden vooral niet naar de "Plita" te vragen, zonder het elektrisch vuurtje dat steeds beschikbaar is voor 500AMD extra vervries je gewoon.
  • Internet informatie en Reisgidsen : Op de Armeniapedia website kun je de "Rediscover Armenia" reisgids volledig bekijken, deze reisgids is de beste gids voor een cultureel bezoek aan Armenie, ze is ook te koop voor 2800 AMD in Yerevan, wat goedkoper is dan te printen. Op hun website vind je ook een uitgebreide verzameling van hotels in Armenia en Yerevan.
  • Klimaat : terwijl het in augustus 2001 schitterend warm weer was, was april 2002 op dat vlak een teleurstelling, 3 dagen op 4 regende het; niet ideaal om kerkjes in de wilde natuur te bezoeken, de heuvels waren in de lente wel nog mooi groen, wellicht is juni de beste periode, in de zomer is het landschap verdord.
  • Taxi's : Prive-Taxi's die je chartert om een klooster te bezoeken hebben de neiging de prijs of voorwaarden te veranderen onderweg, spreek heel duidelijk af hoeveel je gaat betalen, dat die prijs wel degelijk voor heen en terug is, en hoelang de wachttijd bedraagt !
  • Rond reizen : Neem steeds mashrutka's (minibussen) of groepstaxi's, ze zijn twee keer zo snel en veel flexibeler als de gewone bussen en kosten niet zoveel meer. Groepstaxi's kosten evenveel als de mashrutka's, maar zijn enkel aan te raden als je later op de dag komt en er niet genoeg volk meer is om de minibussen op te vullen. Met 3 op de krappe achterbank van een Lada is niet zo comfortabel als de chauffeurs beweren en soms rijden ze te hard.
  • Armeense muziek : van de populaire muziek zijn Artash en Tata Simonian heel populair, Lucine Zakarian zingt prachtige kerkopera, Arto Tuncboyacian en zijn Armenian Navy Band is enorm origineel
  • Restaurants : buiten Yerevan zijn restaurants zo goed als onvindbaar, vraag beter naar "shashlik" als je iets warms te eten wil vinden of naar "bufet", soms kan het hotel eieren met worst en kaas maken.
  • Postzegels : elke postzegelverzamelaar zal een gat in de lucht springen met de postzegels van de opstandige republiek van Nagorno-Karabakh, vergeet ze niet te kopen als je Stepanakert bezoekt. In Yerevan zijn ze niet te krijgen. Postkaartje van Karabakh zijn enkel in Yerevan te vinden, niet in Karabakh zelve.
  • Etiquette : het is onbeleefd een kerk binnen te gaan zonder een kaarsje op te steken; gekruiste armen in de kerk zijn ook onbeleefd; het staat goed (en mooi) om bloemen bij een Khachkar (stenen kruis) te leggen.
  • Sovjet hotels overleven : in de winter is het erg koud en er is geen verwarming, noch warm water (het grootste deel van de dag zelfs geen water); een aantal hulpmiddelen worden noodzakelijk om te overleven :
    • de plita : een elektrisch vuurtje dat op aanvraag steeds voor 500AMD/dag beschikbaar is, vaak slechts een stenen kookvuur dat je net zo goed zelf in de winkel kunt kopen voor 900 AMD moest het niet beschikbaar zijn. Zonder plita bevries je.
    • een verwarmingsspiraal : het water dat in een emmer klaarstaat voor je douche is ijskoud, een jumbo verwarmingsspiraal (een spiraal gewikkeld rond een houten blok) kost slechts 900 AMD in de winkel en zorgt voor lekker warm water; let op : voel niet hoe warm het water al is terwijl de spiraal er nog inzit, de elektrische schok is niet leuk.
    • kookpot : kost ook heel weinig en zorgt voor warm water op de plita; in vele steden is er geen warm eten te vinden, als je geluk hebt is er een straatbarbecue met shashlik.
  • Openbaar vervoer naar kerkjes : Zelfs bij de meest verlaten kerkjes ligt een piepklein dorpje dat eenmaal per dag door een roestige bus bediend wordt. Jammer genoeg keert die bus bijna steeds slechts de volgende dag terug en in piepkleine dorpjes zijn geen hotels. Je vindt echter gemakkelijk een plekje bij de gastvrije bevolking. Het moet ook schitterend zijn om in de omgeving van zo'n kerkje te kamperen. Armenie is werkelijk een land dat zich uitstekend leent tot kamperen.
  • Kamperen : Armenie is een schitterend kampeerland, neem de tent mee en ga wild kamperen. In tegenstelling tot Georgie is er geen gevaar voor diefstal of overvallen (tenzij misschien de omgeving van Gyumri en Vanadzor die in een diepe economische depressie is sinds de verwoestende aardbeving). In Karabakh kun je beter wachten tot de Italiaanse onmijningsfirma de heuvels rond de dorpjes heeft ontmijnd of de lokale bevolking om raad vragen welk plekje niet-explosief is.