China Reizen
Home > > Reizen naar China >

China Algemene Reisinformatie - Reizen naar China

  • china reizenChina geld, budget, wisselkoers : De Chinese munteenheid is de Yuan. Wisselkoers : 1 dollar = 826.42 Y en 1 = 812.78 Y in 2002, Mongools of Russisch geld zijn niet omwisselbaar in Beijing, in de grotere steden (behalve de niet toeristische zoals Guyang, Kaili of Liuzhou) kun je met een Cirrus (of VISA) bankkaart geld uit de muur ATM halen. Travellers Cheques geven een voordeliger koers dan cash, maar let op dat de commissie dat verschil niet compenseert. Het is heel moeilijk om in China voor je kaart of Travellers Cheques dollars te krijgen, enkel Chinese Yuan. Op een langdurige reis vul je in dien nodig best je voorraad cash dollars (of euro) aan in de buurlanden. Voor de aankoop van een visum moet je immers vaak in dollar betalen, lokale munt wordt niet aanvaard.
  • Kost voor budget hotels en restaurants in China zijn heel goedkoop (10 tot 15 Yuan), transport met Chinees openbaar vervoer en inkom tickets voor toeristische sites zijn relatief duur. Budget hotel accommodatie in China maakt meestal deel uit van een groot luxueus uitziend hotel dat ook kamers uit hogere prijsklassen heeft. Laat je niet afschrikken door de vijfsterren hotel receptie waar het absoluut onmogelijk lijkt dat die dormitory slaapzalen zouden hebben, ze zijn er wel degelijk.
  • Taalproblemen in China : eigenlijk is reizen in China makkelijker dan je denkt, ook als je de als je de Chinese taal niet kent. Schrijf op een briefje in het Chinees de karakters voor "bus station", "trein station", "hoeveel kost dit" en "waar kan ik een goedkoop hotel vinden". Daarmee kom je al heel ver. In bus en treinstations heb je ook best de naam van de Chinese stad of dorp in Chinese karakters uitgeschreven klaar (staat in de meeste reisgidsen over China), want de klemtonen en intonatie in het Chinees zijn zo bijzonder dat het je meestal niet lukt de naam van een Chinese stad juist op begrijpbaar uit te spreken ! In de hotels spreken de Chinezen een beetje Engels. Belgie is "Bieliesheu" in het Chinees. In veel grote steden houden de Chinese studenten die Engels studeren een English Corner, een conversatie avond waarvoor ze buitenlanders uitnodigen, een ideale gelegenheid om jonge Chinezen te ontmoeten die goed Engels spreken !
  • Internet cafes in China : jammer genoeg blokkeert de Chinese regering nog steeds de websites van BBC, CNN, altavista, geocities en angelfire. Mijn website (toen onder Angelfire) was daardoor niet toegankelijk in China. Ook bijna alles van yahoo (searchengine, briefcase, ...) is niet toegankelijk in China, enkel www.yahoomail.com is wel toegankelijk, zodat je wel nog kunt je email lezen als je een Yahoo adres hebt. De goedkoopste internetcafes vind je in de Chinese studentenbuurten, waar je vaak al voor 1.5Y een uurtje kunt surfen. In de budget hotels is het 10Y voor een uur internetten.
  • Reizen in China met volzette treinen : in het hoogseizoen zijn de hard sleepers (tweede klas bed, niet zo hard als de naam doet vermoeden) in de Chinese treinen vaak volzet; de ticketbeamte in het treinstation biedt je dan een soft sleeper (eerste klasse slaapplaats) aan, maar dit zachtere bed in de trein kost bijna even veel als reizen met een vliegticket. De oplossing is als volgt : Vraag een hard seat (een zitplaats) en overtuig de ticketbeamte dat je er geen probleem mee hebt de hele nacht zittend in een wagon vol Chinese boeren door te brengen. Als de trein een halfuur vertrokken is vraag je aan de trein conducteur waar je je trein ticket kunt upgraden van een zitplaats naar een bed in de hard sleeper. Uit ervaring moest ik vaststellen dat de bovenste bedden steeds nog vrij waren en dat soms zelfs een hele trein wagon nog niet ingenomen was alhoewel ze in het station zegden dat alles volzet was. Het heeft ergens iets te maken met de complexe Chinese reservatie administratie die veel meer bedden gereserveerd houdt dan nodig. Upgraden is heel gebruikelijk op Chinese treinen, soms is er zelfs een aparte kassa in een trein wagon daarvoor voorzien.
  • Chinees visum : een 90 dagen visum voor China is heel eenvoudig te krijgen in Mongolie (zie verslag) en HongKong. In België krijg je makkelijk een Chinees visum van een maand of 40 dagen, voor langere periode kan het nodig zijn wat aan te dringen, zeker als je het maxumum toeristen visum van 3 maanden wil. Hou er rekening mee dat je na het oversteken van de grens tussen China en Hong Kong je single entry Chinees visum opgebruikt is en je dus een nieuw Chinees visum moet aanvragen. Dit kan ook een mogelijkheid zijn om langer in China te blijven. Meer informatie over het bekomen van een Chinees visum om te reizen naar China vind je in mijn visa voorbereiding.
  • Reizen met je eigen auto door China: Elk privé voertuig of wagen waarmee je door China reist vergt heel wat papierwerk, inclusief een gedetailleerde route en voor elke provincie waar je doorrijdt. Je bent ook verplicht om een plaatselijke gids en service bedrijf in te huren die steeds bij je zijn. Op die manier is zelfs reizen met eigen wagen van Kashgar naar Lhasa via Tibet mogelijk, er zijn reizigers die deze route reeds gedaan hebben, ze reisden via Qinhai (niet via Ali) van Tibet naar Kashgar. Reken op minstens een maand om alle permits rond te krijgen en op een behoorlijk groot budget.